“Grațierea ar exclude-o pe Elena Udrea dintre beneficiari”, spune Traian Băsescu, in direct pentru DigiFM

“Grațierea ar exclude-o pe Elena Udrea dintre beneficiari”, spune Traian Băsescu, in direct pentru DigiFM

Un nou nume spumos, din sfera politica de data aceasta, si-a facut aparitia in direct la DigiFM. Traian Băsescu a fost invitatul lui Cătălin Striblea, în cadrul unui interviu LIVE pe Facebook, un nou obicei al matinalului #PrimaEditie.

Printre subiectele abordate a fost și cel al grațierii.
“Grațierea ar trebui acordată numai dacă se recuperează prejudiciul. Și ar exclude-o pe Elena Udrea dintre beneficiari”, este părerea lui Traian Băsescu cu privire la subiectul ultimelor luni.


O dată deschis dialogul, Cătălin Striblea l-a întrebat pe Traian Băsescu si despre desecretizarea arhivei SIPA, iar răspunsul fostului președinte nu a intarziat. “Riscurile desecretizării totale – o mare greșeală!” spune acesta. „Dacă în cele 10.000 de dosare vor fi 50 de judecători despre care se vor afla lucruri sensibile, justiția va fi terfelită doi ani de către presă. Trebuie văzută toată arhiva, nu au ce căuta procurori, oameni politici.”


SIPA, serviciul secret din Ministerul Justiției, a fost unul independent inițial, dar format și din foști membri ai securității comuniste, a explicat fostul președinte Traian Băsescu în același interviu pe pagina de facebook Digi FM. Potrivit acestuia, de-a lungul timpului, SIPA a fost politizată și e posibil să fi avut legături inclusiv cu grupări de crimă organizată. Traian Băsescu readuce în discutie și cazul procurorului Panait, un subiect care a facut si subiectul unui film, și spune că este posibil ca sinuciderea acestuia să aibă legatură inclusiv cu Victor Ponta.


A fost discutată si interceptarea telefonică. Fostul preşedinte a declarat că sunt mult mai multe persoane interceptate în perioada 2011-2015, la cererea procurorilor. Traian Băsescu a spus că socoteala avocatului de la Cluj care a făcut primul publică informaţia este greşită. În realitate, pentru fiecare mandat de ascultare sunt interceptaţi, în medie 10 oameni. Ceea ce înseamnă că numărul persoane ale căror telefoane au fost ascultate este de 3 milioane.


Cei doi, Striblea si Trian Băsescu, au vorbit și despre campaniile finanțate ilegal, iar Băsescu a recunoscut că și campania sa din 2009 a avut această problemă. “Au fost ilegalități și la finanțarea campaniei mele. Am aflat după ce a început ancheta. Au fost oameni condamnați pentru campania mea.”
Cătălin Striblea a fost curios să afle despre actualele relații cu Vasile Blaga și Emil Boc, dar Traian Băsescu a spus că în timpul mandatelor sale ca președinte al României nu a fost prieten nu nimeni, nici măcar apropiat. Așadar, în momentul de față, nu menține relațiile cu aceștia.


“Despre Vasile Blaga pot spune a fost un bun colaborator, dar nu aș fi făcut niciodată fuziunea cu liberalii. Cât despre Emil Boc și acum il apreciez, dar nu am fost prieten cu el, nu m-am vizitat acasă cu Boc, cu Videanu, cu Blaga. În general, am fost un om care nu are prieteni. Are cine să îmi intre în casă. Prefer să fiu cu soția, cu fetele, nepoții. Nu mă duceam în vizite și nici nu îmi plăcea să primesc vizite.”


Traian Băsescu a povestit și despre viața de familie și a recunoscut că spală vasele, în timp ce soția sa stă cu nepoțeii. De asemenea, știe să gătească ouă ochiuri, omletă și cartofi prăjiți. “Mănânc doar pentru că trebuie să mănânc, nu am pasiuni culinare. Dacă aș fi gurmand, nu aș fi sănătos.”


Matinalul Digi FM a fost curios să afle și cum se relaxează politicianul.
“Stau pe internet, când nu am ce face, stau cu soția la o cafea în grădină. De când am plecat de la Cotroceni, am mai mult timp să vorbesc cu ea. Vara ies cu o șalupă. ”
Cătălin Striblea l-a întrebat pe Traian Băsescu dacă se consideră un om fericit.
“Nu știu să dau o definiție a fericirii, dar sunt un om mulțumit. Am o soție foarte legată de mine și de casă, așa cum sunt și eu de ea, am două fete cu ghinion în căsătorie, dar am 3 nepoți, fetele au făcut școală, nu am grija zilei de mâine. ”


Traian Băsescu a ținut să precizeze că 10 ani la Cotroceni a fost prea mult pentru el și că, după părerea lui, a fost o greșeală să se treacă la mandate de 5 ani. Mai mult, în ultimul an ca președinte, abia aștepta ca totul să se termine. De asemenea, a declarat că nu va mai candida pentru un alt mandat de parlamentar.