Acum la Digi FM Audienta nationalã MAGIC - Rude

Epidemiolog, la Digi24: Riscul de infectare cu COVID-19 e de 20 de ori mai mare în interior, decât în exterior

Mască de protecție, bărbat cu mască de coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2
Foto: Laura Dewilde.

Riscul de infectare cu COVID-19 în interior este de 20 de ori mai mare decât în exterior, iar un vaccin pentru toată lumea vom avea abia în 2021. Sunt declarațiile unuia dintre cei mai cunoscuți epidemiologi de peste Ocean. Syra Madad, director de Programe pentru Sistemul de Răspândire a Agenților Patogeni pentru spitalele din New York a fost implicată în pregătirea și răspunsul pentru mai multe epidemii, în ultimii ani. Ebola și virusul Zika sunt doar două dintre ele. Aceasta a acordat un interviu în exclusivitate pentru Digi24

Ați fost implicată în pregătirea și răspunsul pentru mai multe epidemii, în ultimii ani, Ebola și virusul Zika sunt doar două dintre ele. Ce este diferit în cazul SARS-CoV-2, că a dus la o pandemie, nu doar la o epidemie? 

Am răspuns la mai multe pandemii și epidemii de-a lungul carierei mele și cea ce face COVID-19 atât de dificil este în primul rând faptul că avem de a face cu un virus respirator și au fost făcute foarte multe greșeli la început aici, în SUA, dar și în toată lumea. În primul rând, a fost subestimată boala în sine și faptul că nu am avut infrastructura de care am avut nevoie ca să fim capabili să reacționăm potrivit și rapid în fața acestei infecții. Sunt multe probleme pe care le-am avut încă de la începutul pandemiei și continuăm să le avem, deși suntem de 9 luni în pandemie. Dacă politicul și politicienii nu iau pandemia în serios, dacă nu au voința politică pentru asta, atunci rezultatul va fi unul urât. Iar aici, în SUA, nu este vorba doar despre sistemul public de sănătate, ci și despre politică, aflată în centrul atenției, iar asta face ca situația să fie mult mai gravă. 

Mai mulți lideri ai lumii, inclusiv președintele SUA, Donald Trump, s-au referit la cunoștințele despre prezența acestui virus ca la o farsă sau ca la o gripă, cum au spus deseori. Cât de mult a contact acest fapt ca impact al pandemiei asupra populației din lume și, bineînțeles, din SUA?

Când negi datele, când negi faptele, când diminuezi informațiile pe care le ai, deci când faci aceste lucruri care contribuie la lipsa de informații, la dezinformare, nu faci decât să propagi pandemia, să o faci mai gravă, să crești numărul de îmbolnăviri, numărul de cazuri, numărul de morți. Aici, în SUA, faptele au fost diminuate, nu am avut infrastructura de care am fi avut nevoie pentru a putea să răspundem corect. 

După părerea dvs. de specialist, acest virus este o creație a omului, a fost creat într-un laborator sau este o creație a naturii? 

Din datele pe care le avem, nimic nu arată că COVID-19 sau SARS-CoV-2 a fost creat în laborator. Toate dovezile pe care le avem până acum ne arată că este un fenomen natural și nu este nimic surprinzător. Oamenii cred deseori că nu poate fi ceva natural, care să aibă un impact atât de mare. Dar chiar așa stau lucrurile, avem foarte multe exemple, dacă ne uităm în trecut. Acestea sunt pur și simplu fenomene naturale care se întâmplă, scapă de sub control și pot duce la o pandemie. 

Populația orașului New York este aproape cât populația României și sunt sigură că în New York, în SUA, la fel ca și în România, sunt oameni sceptici în privința acestui virus, sunt multe teorii ale conspirațiilor. De ce credeți că este atât de greu pentru oameni să înțeleagă că este o chestiune foarte importantă legată de sănătatea lor? 

Cred că unul dintre motivele importante este comunicarea slabă despre riscuri, care s-a făcut la toate nivelurile. Dacă nu comunici cu publicul cu termeni și fapte pe care el să le poată înțelege, atunci el nu va respecta regulile de comportament care sunt necesare în cazul COVID-19, adică să se protejeze și să protejeze și comunitatea din jur. Așadar, o problemă majoră este faptul că nu facem o treabă prea bună atunci când vorbim despre riscuri. O altă chestiune este prezența dezinformărilor și a lipsei de informații și am văzut că imediat ce epidemia a început în China, rețelele sociale Facebook, Twitter și alte platforme au început să lanseze teorii ale conspirațiilor, oamenii au început să creadă lucruri care nu erau adevărate. Vorbeam despre anii mei de experiență cu epidemiile, întotdeauna am răspuns la două epidemii în același timp: contagiunea în sine, dar și infecția de dezinformare. Acestea merg mână în mână. Din păcate, epidemia de dezinformare în cazul COVID-19 este mult mai vizibilă și oamenii sunt mai influențați de lipsa de informare, de dezinformare, iar asta îi expune la riscuri mai mari, pentru că neagă ceea ce se întâmplă de fapt. 

Avem o știre care vine de la Organizația Mondială a Sănătății, care spune că numărul de infectări crește, dar numărul morților scade. Este o veste bună sau cum să o interpretăm? 

Am învățat multe despre COVID-19 de când a început și unul dintre lucrurile pe care le facem mai bine în profunzime este că avem tratamente mai bune. Tratamentele pentru cei care ajung la spital au devenit mai bune, deci suntem în stare să scădem numărul celor care își pierd viața din cauza COVID-19, datorită câtorva tratamente pe care le avem și pentru că am învățat mai bine cum să intervenim mai rapid și să facem lucrurile mai bine. În același timp, vedem o schimbare la nivelul populației. Sunt mai mulți tineri care se infectează, față de cei mai în vârstă. Despre COVID-19 știm că riscul de a fi mortal este mai mare pentru populația mai în vârstă. Pentru tinerii care se infectează, evident, cazurile fatale sunt mai puține, ceea ce este foarte bine, dar din nou, cum am spus, nu știm ramificațiile pe termen lung, nu știm despre bolile asociate cu COVID-19, deci chiar dacă tinerii nu mor din cauza COVID-19, ar putea avea probleme pe termen lung pe care urmează să le aflăm. 

Încep școlile în toată lumea, în țara mea, în SUA, la fel. Activitățile trebuie să continue, este clar că oamenii nu pot sta doar în case și în carantină permanentă. Cum vedeți evoluțiile pe termen lung, având în vedere că nu avem încă un vaccin? 

Dacă le vei spune oamenilor să stea acasă, să nu iasă, să nu interacționeze cu alți oameni, nimeni nu va respecta asta. O vor face pentru o scurtă perioadă de timp, dacă este o stare de urgență, o săptămână, două, o lună cel mult, dar apoi oamenii vor să își vadă de viețile lor. De aceea discutăm despre cum putem crea un nou normal, dar în același timp să facem lucrurile în siguranță. Dacă vrei să ieși și să-i vezi pe cei dragi, poartă mască sau întâlnește-te afară, pentru că ce știm despre COVID-19 este faptul că riscul de răspândire a virusului este de 20 de ori mai mare în interior, decât în exterior. Deci sunt lucruri pe care le poți face pentru a scădea riscul de a transmite COVID-19 sau de a te infecta cu virusul. 

După părerea dvs. de specialist, când ar fi posibil să avem un vaccin? 

Cred că putem avea un vaccin până la finalul acestui an, nu în octombrie sau noiembrie, dar cred că undeva până la finalul anului. Dar nu va fi disponibil pentru populație decât în 2021, deci primii care vor primi vaccinul vor fi cei care lucrează în sistemul de sănătate, ei sunt grupul prioritar. Restul populației va avea acces la acest vaccin undeva în 2021. 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Young,Ill,Female,Have,A,Cough,And,Sore,Throat,In
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași, îngrijorat de primul pacient cu coinfecție...
Coronavirus SARS-CoV-2 cu mutații de COVID-19
Medicii au descoperit primul caz de paralizie a corzilor vocale cauzat de virusul care...
Medic, doctor eliberează unui pacient concediu medical, rețetă, tratament, prescripție, anamneză, discută de boală, bolnavi, afecțiuni, medicină, cabinet
Concediul medical al bolnavilor de Covid-19 nu se va mai plăti 100%, ci doar 75%. Se sistează...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 ce dă COVID-19 în Italia
Numărul de cazuri de Covid-19, în continuare în creștere, în România. Peste 11.000 de persoane...
Te-ar putea interesa și
Coronavirus SARS-CoV-2 cu mutații de COVID-19
OMS solicită Chinei accesul nerestricţionat pentru a determina originile COVID-19
test covid profimedia
Ministerul Sănătăţii anunță că s-au înregistrat peste 7 000 de cazuri noi de infectare cu...
joe, jill biden (2)
Joe Biden, aspru criticat după ce nu a purtat mască de protecție, deși soția sa are Covid-19...
Test de coronavirus COVID-19 SARS-CoV-2
Medicul Adrian Marinescu, despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19: "Nu ne gândim că...
Partenerii noștri
Digi24 „Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi...
DigiSport Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO...
PeRoz „Nu e bine deloc!” Starea de sănătate a regelui Charles s-ar fi înrăutățit, iar experții actualizează planul pentru funeralii
„Nu e bine deloc!” Starea de sănătate a regelui Charles s-ar fi...
Film Now Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din Beverly Hills. Și-a asortat ținuta cu mănușa specială pe care o poartă mereu pe mâna stângă
Morgan Freeman, fotografiat în public, la intrarea într-un restaurant din...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Are 52 de ani, dar silueta unei tinere de 30. Thalia, fabuloasă la gala Latin AMAs 2024, unde a schimbat cinci ținute
Are 52 de ani, dar silueta unei tinere de 30. Thalia, fabuloasă la gala...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
Sorina Pintea
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, condamnată la 3 ani şi 6 luni...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
gabriela firea
Gabriela Firea, despre scandalul azilurilor: „Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit”
Bestival - Day 4
Pet Shop Boys lansează albumul „Nonetheless”: Este unul dintre cele mai melodice din cariera...
Heavy raining hits UAE
„Cea mai probabilă” explicaţie pentru ploile diluviene din Oman şi Emiratele Arabe Unite
Coffee,Beans,And,Portafilter.
Cafeaua nu se va ieftini prea curând. Fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase