Acum la Digi FM Nono Semen SMILEY - CULOAREA TA

Gerul și ninsorile afectează transporturile în Europa. Valul de aer polar ajunge și în România

Winter weather - Thuringia

Vremea de iarnă din Germania şi din alte părţi ale Europei ameninţă să provoace întreruperi pe scară largă ale circulaţiei rutiere, feroviare şi aeriene, în timp ce nordul şi vestul continentului se pregăteşte pentru căderi masive de zăpadă şi gheaţă, relatează Bloomberg şi Reuters. Iarna se întoarce și în România. Un val de ninsori și ger va lovi toate regiunile, temperaturile urmând să scadă de la 14-15 grade Celsius în sudul țării, la maxime de -3, -4 grade. Va ninge înclusiv în București, unde se va depune strat de zăpadă.

Temperaturile geroase au dominat nordul Europei în ultimele zile. Frigul se va intensifica în Germania şi în unele părţi ale Franţei până sâmbătă. Între timp, Marea Britanie a cunoscut cea mai rece noapte de iarnă de până acum, a anunţat Met Office într-o postare pe X.

La aeroportul din Frankfurt, cel mai mare nod aerian din Germania, peste 300 din cele aproape 1.000 de sosiri şi plecări planificate au fost anulate în cursul dimineţii de joi, potrivit unui purtător de cuvânt. Masivul aeroport german a anulat apoi toate zborurile la începutul după-amiezii, deoarece avioanele nu mai puteau fi degivrate, dar ulterior a reluat serviciul cu o capacitate limitată, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că situaţia rămâne incertă.

Pe aeroportul din Munchen, 254 de zboruri au fost anulate, iar un aeroport mai mic din oraşul Saarbruecken din sudul ţării şi-a încetat complet activitatea.

De asemenea, trenurile spre şi dinspre Paris au fost anulate joi, pentru a doua zi consecutiv, a anunţat operatorul feroviar german Deutsche Bahn, iar pentru alte călătorii cu trenul ar putea apărea în continuare perturbări ocazionale din cauza vremii. Deutsche Bahn a anunţat că limitează viteza maximă pentru trenurile sale de mare viteză ICE la 200 km/h ca măsură de precauţie.

Pe autostrăzile din centrul Germaniei s-au format ambuteiaje, potrivit poliţiei, care a precizat că degajarea drumurilor va dura câteva ore şi a cerut şoferilor să evite deplasările inutile. Potrivit presei locale, şoferii din regiune prinşi în blocajele de kilometri întregi, timp de ore în şir, au primit miercuri seara băuturi calde şi pături de la Crucea Roşie.

Serviciul meteorologic german a avertizat că vor mai fi ninsori în cursul zilei de joi, fiind prognozat ca stratul de zăpadă să ajungă până la 15 centimetri în unele părţi din sudul Germaniei, în timp ce viscolul va persista.

Numeroase şcoli din regiunile din centrul şi sudul Germaniei au rămas închise, învăţământul fiind suspendat pentru această zi.

La rândul său, serviciul meteorologic francez a avertizat că se va produce polei în 25 de regiuni şi sunt de aşteptat inundaţii în alte trei zone. Sistemul depresionar Irène afectează încă de marţi jumătatea nordică a ţării şi se deplasează treptat spre centrul şi estul Franţei. Toate departamentele din regiunea Île-de-France au fost vizate de un cod portocaliu de zăpadă şi polei. Stratul de zăpadă, de circa 5 cm, se va menţine, pentru că temperaturile vor rămâne aproape de 0°C în cea mai mare parte a regiunii. În Normandia, în departamentele Eure şi Seine-Maritime, au căzut local între cinci şi zece centimetri de zăpadă. Autorităţile avertizează populaţia să fie prudentă din cauza gerului, temperaturile putând ajunge la minus 10 grade Celsius.

În Norvegia, trenurile s-au oprit în unele zone din estul ţării din cauza condiţiilor meteo, a anunţat operatorul feroviar Bane Nor.
Aeroportul din Oslo a fost redeschis, dar se confrunta cu mari întârzieri care au lăsat mulţi pasageri blocaţi. Tot în Oslo, serviciile de tren din centrul oraşului au fost anulate.

În Suedia au fost emise avertizări meteorologice cod portocaliu şi galben pentru părţi din vest şi pe coasta de est, în timp ce un "sistem intens de presiune joasă" vine dinspre vest, aducând ninsori abundente. Un zbor al companiei Air France-KLM cu destinaţia Amsterdam a rămas blocat în zăpadă pe aeroportul din Göteborg, în timp ce se îndrepta spre pistă, potrivit presei locale, care a precizat că nu au existat răniţi. Mai multe plecări au fost amânate sau anulate.

Vremea mai blândă este prognozată pentru Europa începând de duminică. Săptămâna viitoare, se aşteaptă ca temperaturile din Londra, Paris şi Frankfurt să atingă maxime de peste 10 grade Celsius, cu mult peste nivelurile obişnuite pentru acest sezon.

Cum va fi vremea în București

Vineri (19 ianuarie), aria precipitaţiilor se va extinde, iar acestea se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. În București, valorile de temperaturã vor fi în continuare cu mult mai mari decât cele normale datei, astfel cã temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 13 grade, iar cea minimã va fi de 0…1 grad. Cerul va avea înnorãri, iar seara şi noaptea vor fi precipitaţii. Vor fi ploi, iar îndeosebi din a doua parte a nopţii se vor transforma treptat în lapoviţã şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri spre sfârşitul intervalului când la rafalã vor fi viteze de pânã la 45 km/h.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Easter,Eggs,In,Grass,,Sunny,Weather
Vremea de Paște: temperaturi mai ridicate decât normalul în toată țara, cu ploi în prima...
Vreme însorită, caldă, soare, vară, primăvară, parc, relaxare, natură
Vreme mai caldă decât în mod normal, în următoarele două săptămâni din aprilie. Prognoza...
Vremea/ Shutterstock
Vremea în aprilie 2024. Sunt așteptate temperaturi mai ridicate decât cele specifice
Vreme însorită, caldă, soare, vară, primăvară, parc, relaxare, natură
Vreme extrem de caldă în această săptămână. Meteorologii anunță că aria precipitaţiilor se...
Te-ar putea interesa și
vânt puternic
Avertizare cod galben de vânt pentru cea mai mare parte a ţării, până luni seară
vreme insorita
Vremea se încălzește în următoarele două săptămâni. Prognoza pentru fiecare zonă a țării
Bright,Blue,Sky,And,Sun,Flare,In,Spring,Sky,With
Prognoza meteo până în 19 februarie. Temperaturi uşor mai ridicate decât cele specifice...
bucuresti
Vreme caldă și ploi slabe în București, în următoarele trei zile
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce l-a văzut pe Meme Stoica plin de sânge
Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce l-a văzut pe Meme Stoica plin de...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
florii
Tradiții și obiceiuri de Florii. De ce se mănâncă pește
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...