Acum la Digi FM Nono Semen BLACK EYED PEAS - Where is the love

Regele Charles, diagnosticat cu cancer, marchează fără fast un an de la încoronarea sa

King Charles III, Queen Camilla, Other royals' First Official Portraits Revealed
Regele Charles. Profimedia

Luni se împlineşte un an de la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-ea, dar suveranul britanic în vârstă de 75 de ani preferă mult mai puţin fast de data aceasta, după un an plin de evenimente neaşteptate.

Regele va sărbători în stil discret, cu prietenii apropiaţi, la Windsor. Chiar şi soţia sa, regina Camilla, este puţin probabil să fie prezentă, deoarece se află cu familia ei la casa sa privată din Wiltshire, Ray Mill House, scrie The Daily Mail.

Tabloidul britanic a aflat că Majestatea Sa doreşte să marcheze această zi "după modelul mamei sale", fără prea multă agitaţie, deoarece ascensiunea sa este atât de intrinsec legată de trista pierdere a reginei Elisabeta a-II-a.

De asemenea, încă nu se ştie dacă Charles se va întâlni cu fiul său cel mic, prinţul Harry, acesta fiind aşteptat să vină din SUA la Londra în această săptămână pentru Jocurile Invictus pe care le patronează.

Palatul Buckingham va marca aniversarea încoronării regelui pe reţelele sociale, în timp ce la Londra vor avea loc ceremonii militare. Alte omagii vor avea loc la Edinburgh, Cardiff, York şi Hillsboroug, arată News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar nu vor fi prea multe "sărbători" în familie, în special din partea regelui însuşi, care se va bucura mai mult ca sigur de o cină privată.

Charles se întoarce luni la Londra, după ce a primit permisiunea medicilor de a avea din nou mai multe angajamente publice în timp ce îşi continuă tratamentul împotriva cancerului. În weekend, presa a scris că prinţul William ar fi îngrijorat de faptul că tatăl său îşi asumă prea multe sarcini.

La rândul său, prinţul Harry va lua un avion probabil luni spre capitala britnică, înainte de o slujbă la Catedrala St Paul, miercuri după-amiază, pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus, dar încă nu se ştie dacă se va întâlni din nou cu tatăl său, deocamdată nefiind trecut nimic în acest sens în agenda oficială. Palatul Buckingham a refuzat în repetate rânduri să comenteze, hotărât să nu inflameze discursul public în jurul acestui subiect. Când, la începutul acestui an, regele Charles a anunţat că a fost diagnosticat cu cancer, prinţul Harry a venit din Statele Unite la Londra şi s-a întâlnit pentru mai puțin de o oră cu tatăl său, după care s-a întors a doua zi în SUA. Harry a declarat ulterior pentru emisiunea Good Morning America că speră ca boala tatălui său să poată "reunifica" familia.

Ce se ştie este însă că pe rege îl aşteaptă o săptămână extrem de încărcată, notează The Daily Mail. Miercuri dimineaţă are întâlniri oficiale, urmate de aşteptata sa apariţie la prima petrecere în grădină a sezonului de la Palatul Buckingham. Imediat după aceea se va întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak şi va ţine şedinţa săptămânală a Consiliului Privat. Daily Mail a aflat, de asemenea, că regele are un angajament public încă neanunţat, pentru joi, după care se va retrage, cel mai probabil la Windsor, pentru a-şi continua recuperarea.

În ceea ce-l priveşte pe prinţul William, acesta nu intenţionează să se întâlnească cu fratele său. El se va afla la Windsor pentru o ceremonie de învestitură înainte de a pleca în West Country pentru mai multe îndatoriri oficiale. Cei doi fraţi au relaţii extrem de reci, mai ales după apariţia cărţii de memorii a lui Harry, „Rezerva”.

Un sondaj Mail on Sunday a arătat că regele Charles se bucură de un vot de încredere majoritar, majoritatea britanicilor considerând că face o treabă bună. Sondajul, cerut pentru a marca prima aniversare a încoronării sale, arată o creştere puternică a sprijinului pentru monarh în ultimele 12 luni. Aproximativ 60% dintre cei chestionaţi cred că Regatul Unit ar trebui să păstreze monarhia, doar 28% dintre ei preferând o republică.

Regele Charles al Marii Britanii / Foto: Profimedia

Un an teribil pentru regele Charles

La 6 mai 2023, Anglia a sărbătorit urcarea pe tron a noului său rege. După o ceremonie somptuoasă în Westminster Abbey, regele Chales al III-lea, deja suveran oficial de şapte luni, a salutat poporul britanic de la balconul Palatului Buckingham, la braţul soţiei sale, regina Camilla.

La începutul lunii iunie, regele Charles a făcut prima sa vizită după încoronare, în România.

În septembrie, Franţa a găzduit prima vizită de stat a suveranului. El a fost primit la Arcul de Triumf de Emmanuel Macron şi de soţia sa Brigitte Macron, iar seara a participat la un banchet în onoarea sa.

Luna noiembrie a fost plină de angajamente. Între o vizită de stat de patru zile în Kenya şi festivităţile prilejuite de împlinirea a 75 de ani, regele a participat la deschiderea anuală a Parlamentului britanic. "Prioritatea guvernului meu este de a lua deciziile dificile, dar necesare pe termen lung pentru a schimba această ţară", le-a spus el politicienilor, în timp ce în afara Parlamentului, opozanţii monarhiei îşi făceau auzite protestele.

2023 prefigura un început de domnie relativ senin. Dar 2024 a schimbat totul. La sfârşitul lunii ianuarie, regele a fost internat la spitalul Clinic of London pentru o operaţie de hiperplazie benignă de prostată. Trei zile mai târziu, zâmbind, el a părăsit clinica la braţul soţiei sale. Însă sentimentul de uşurare al britanicilor a fost de scurtă durată. O săptămână mai târziu, un comunicat de presă a anunţat că regele se confruntă cu o formă de cancer.

Forţat să renunţe la apariţiile sale publice, regele şi-a încheiat discret convalescenţa între Londra, Scoţia şi Windsor. La Windsor s-a întâlnit şi cu nora sa, Kate Middleton, înainte ca aceasta să dezvăluie public că şi ea are cancer. Cei doi fuseseră internaţi aproape concomitent la Clinic of London în ianuarie, iar Charles o vizitase în spital pe nora sa, în vârstă de 42 de ani, care fusese operată cu câteva zile înaintea lui.

Regina Camilla, un mare sprijin al regelui în privat, a fost de mare ajutor şi în angajamentele publice regale.

După o "perioadă de tratament şi recuperare", în timpul căreia poporul britanic i-a arătat simpatia, regele s-a întors la sfârşitul lunii aprilie. El şi-a reluat îndatoririle publice în compania Camilei.

Pe 15 iunie, el este aşteptat să apară la balconul Buckingham Palace pentru ceremonia militară Trooping the Colour. La sfârşitul lunii iunie, el îi va primi pe împăratul şi împărăteasa Japoniei. Vizita de stat a cuplului imperial ar fi trebuit să aibă loc în primăvara anului 2020, dar pandemia a forţat amânarea ei, scrie Paris Match.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani/ Shutterstock
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani. Ce...
Fresh cherries in box at a farmers market
Cât costă 1 kg de cireșe în 2024. De ce nu scad prețurile, deși este...
Playing,Games,Of,Chance,,Lotto-concept.,Completing,A,Lottery,Ticket.romania,,Bucuresti.
Loto 6/49. Un pensionar din București a câștigat premiul cel mare cu...
Pe aceeași temă
King Charles III hands over the role of Colonel-in-Chief of the Army Air Corps to Prince William, Army Aviation Centre,Middle Wallop, Stockbridge, Hampshire, UK - 13 May 2024
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Taylor Swift
Turneul lui Taylor Swift ar putea să aducă aproape 1 miliard de lire sterline în economia...
octogenare vandalism (2)
Două octogenare au vrut să spargă cu dalta și ciocanul geamul sub care se afla o copie a...
Energy,And,Power,Icons,Set,And,Grunge,Brush,Stroke.,Energy
Britanicii construiesc prima instalaţie avansată din Europa pentru producerea combustibilului...
Te-ar putea interesa și
Flags,Of,Russia,,Ukraine,And,Britain,The,Concept,Of,Tense
Moscova ameninţă să lovească ţinte britanice în Ucraina, în cazul în care Kievul folosește...
Coronation Scroll of King Charles III
Regelui Charles i-a fost prezentat pergamentul de 21 de metri lungime care relatează...
Multiple stabbings in Hainault, London, UK - 30 Apr 2024
Cinci oameni răniți și spitalizați după un atac cu sabia în nord-estul Londrei. Atacatorul de...
regele charles
Regele Charles vizitează azi un spital şi un centru specializat în tratarea cancerului. Este...
Partenerii noștri
Digi24 FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu...
DigiSport S-a aflat acum! Când a prevestit Florin Maxim că va câștiga Cupa României ca antrenor
S-a aflat acum! Când a prevestit Florin Maxim că va câștiga Cupa României...
PeRoz "Părinții mei au avut unele îngrijorări". Mărturisirile unei tinere care s-a măritat cu un bărbat cu 19 ani mai mare
"Părinții mei au avut unele îngrijorări". Mărturisirile unei tinere care...
Film Now Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie...
Digi World Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor...
Stirile Kanal D O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea pleca în vacanță. Minciuna a avut, în schimb, picioare scurte: „Mă aştept să...”
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la...
ProFM Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor două staruri
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
ibu (2)
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte...
box (1)
Oleksandr Usik l-a învins pe Tyson Fury şi a unificat titurile la categoria grea: „Este un...
Diplomatic,Relations,Between,Ukraine,And,Russia.,Flag,Of,The,Two
Rusia a lovit din nou Ucraina. Atacuri cu drone inclusiv la Kiev
halep (4)
Simona Halep s-a retras de la Rabat Open