Acum la Digi FM LIVE - ON AIR

Caz de febră tifoidă la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Pacientul a luat boala din Asia

Medical,Staff,Working,At,The,Hospital:,Doctor,And,Nurse,Checking
Medici, spital. Foto: Shutterstock

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a anunţat într-un interviu acordat News.ro că anul acesta a fost înregistrat primul caz de febră tifoidă, boală luată de un pacient adult dintr-o ţară din Asia.

Anul trecut au existat alţi trei pacienţi care au luat boala din ţări africane. Medicul a spus că afecţiunea este perfect prevenibilă prin vaccinare dar că, din păcate, cei patru pacienţi care au plecat în ţările de unde au luat-o nu s-au vaccinat împotriva febrei tifoide. Boala, netratată la timp, are potenţial mortal pentru pacienţi.

„Au fost câteva şi anul trecut, cred că trei au fost anul trecut şi unul anul acesta, dar nu sunt noutăţi absolute, sunt cazuri de călători care vin cu această boală ca boală de import, deci nu e o boală luată în România. Sunt adulţi, din păcate nu au făcut profilaxie, nu s-au vaccinat împotriva febrei tifoide înainte de călătoriile respective. Ultimul caz este din Asia, celelalte trei erau din Africa venite. Sunt măsuri de izolare a pacientului în saloane dedicate, ca şi pentru multe alte tipuri de infecţii digestive, există şi hepatite cu virus A care se transmit digestiv, există şi tot felul de diarei cu clostridium difficile, de exemplu, sau alte tipuri de infecţii digestive care de asemenea se izolează în saloane dedicate.

Febra tifoidă este o boală cu transmitere digestivă, o boală determinată de un germene care se cheamă salmonella typhfi, de unde şi denumirea de febră tifoidă, şi care se produce prin transmitere digestivă, prin ingestie de apă sau alimente contaminate cu salmonella typhi sau mâini murdare. Este o boală care este perfect prevenibilă prin vaccinare, dar bineînţeles, ca şi la toate celelalte, condiţia este ca viitorul călător să se adreseze unui medic de specialitate care să-i dea recomandarea de vaccinare.

Contaminarea în mediul înconjurător de către cineva care este purtător sau bolnav poate să determine transmiterea în colectivitatea respectivă”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală.

Cu cât timp înainte se face vaccinarea împotriva febrei tifoide dacă plecăm într-o ţară cu risc crescut de transmitere

“Ca la toate celelalte vaccinuri, este bine să fie făcut cam cu o lună înainte de a pleca. În cazurile de urgenţă se poate vaccina şi în ziua anterioară, dar asta este ceva excepţional, de regulă aceste călătorii sunt planificate şi există timp pentru a face un consult de medicină a călătoriei şi a primi vaccinul corespunzător. Ideal cam cu o lună înainte de a pleca.

În cabinetul nostru de boli tropicale şi medicină a călătoriei vaccinăm, avem sute de pacienţi vaccinaţi pentru diverse destinaţii, inclusiv pentru febră tifoidă. Există acel consult în care apreciem necesitatea fiecăru tip de vaccin, în funcţie de pacient, destinaţie, durată, şi tot cortegiul de factori pe care îi luăm în considerare pentru a-i recomanda analize de profilaxie pacientului respectiv şi în cele mai multe cazuri aceasta include şi vaccinarea de febră tifoidă care e recomandată atât în Asia, cât şi în Africa, mai ales în Asia de Sud Est şi în Africa, America Centrală şi de Sud. În funcţie de alţi factori de risc care plasează pe respectivul călător într-un grup de risc mai mare sau mai mic vom proceda la recomandări şi la a-i şi face vaccinul respectiv”, a declarat medicul.

Ce complicaţii poate da febra tifoidă. În anumite condiţii există riscul de deces

„Febra tifoidă nu este ceva necunoscut în România, în urmă cu mulţi ani exista febra tifoidă loco, ca să spun aşa. Într-adevăr, o febră tifoidă netratată, cam prin săptămâna a treia sau a patra de evoluţie, dacă rămâne aşa ignorată şi nu se tratează, poate să determine inclusiv decesul pacientului prin nişte hemoragii digestive cu sfârşit fatal.

Vaccinarea împotriva febrei tifoide reprezintă atât un mijloc de prevenire a bolii la cei care călătoresc în zonele de risc, cât şi un mijloc de stăpânire a rezistenţei la antibiotice, pentru că în ultimul timp, salmonella typhi a devenit foarte rezistentă la unele categorii de antibiotice, iar tulpinile respective migrează de colo colo dacă nu ne vaccinăm, deci vaccinarea ne protejează şi individual, dar şi ca şi comunitate”, a precizat medicul.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Partenerii noștri
Digi24 O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare și a împușcat-o
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale...
DigiSport Vin după Florinel Coman în România: urmează negocierile decisive! Gigi Becali are cu totul alt plan
Vin după Florinel Coman în România: urmează negocierile decisive! Gigi...
PeRoz O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat brusc și a dispărut fără urmă. Ce a urmat a uimit-o și pe ea
O femeie a cerut ajutor pe internet pentru a-l găsi pe soțul care a plecat...
Film Now Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe tocuri în Malibu, alături de o prietenă. Actrița pare într-o formă de invidiat
Shannen Doherty, diagnosticată cu cancer în stadiu terminal, fotogriată pe...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani: „Nu am fost vreun sfânt”
Jon Bon Jovi, adevărul despre provocările din căsnicia lui de 35 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
salcie
De ce se duce salcie la biserică în Duminca Floriilor
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
donald trump si Kristi Noem
Kristi Noem, posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump, povestește în cartea de memorii cum...
canotaj romania
Bronz la Campionatele Europene de Canotaj 2024 pentru echipajul de 8+1 masculin. Trei medalii...
David Popovici
David Popovici și-a luat pauză de la facultate pentru a se dedica 100% pregătirii pentru JO de...
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
O medalie de aur și una de argint pentru România la Campionatul European de Canotaj