Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Recomandările ANPC de Paște. La ce trebuie să aveți grijă atunci când cumpărați carne de miel, ouă ori cozonaci

Traditional,Romanian,Easter,Table,With,Cozonac,And,Pasca,Meaning,Sweetbread
Ouă Paște, cozonac. Foto: Shutterstock

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor oferă mai multe recomandări în această perioadă a sărbătorilor de 1 Mai și de Paște.

Astfel, este important să evitaţi să cumpărați ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic decât în locurile special amenajate și autorizate pentru comercializarea acestor produse, susţin reprezentanţii ANPC, într-un comunicat citat de Agerpres.

"Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş", transmite ANPC.

Ce informații trebuie să se regăsească pe ambalajul ouălor

Conform sursei citate, în cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A), categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), XL - foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g, L - mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g şi mai mică de 73 g, M - mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g şi mai mică de 63 g, S - mic: greutate mai mică de 53 g.

De asemenea, pe ambalaj trebuie menţionate: o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă.

Vopseaua de ouă, achiziţionată numai din locuri autorizate 

În ceea ce priveşte comercializarea vopselei de ouă, cumpărătorii trebuie să achiziţioneze vopsea numai din locuri autorizate şi se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.

"La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate", se mai precizează în comunicat.

Carnea de miel

Pe de altă parte, achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne, se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi aceasta trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.

"Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din "portbagajele maşinilor", chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine", precizează ANPC.

Conform sursei citate, carnea trebuie să prezinte, la suprafaţă, o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

"Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziţionată sub forma refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului, nu trebuie achiziţionate", recomandă ANPC.

Cozonaci, produse de patiserie și ciocolată

În ceea ce priveşte comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.), acestea trebuie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri în compoziţie sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj.

La comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe baza de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine), etichetele acestor produse trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori distribuitorului.

În cazul produselor din import, se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Pe de altă parte, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

În cazul produselor din import, se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Pe de altă parte, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

La comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice, conţinutul etichetei trebuie să cuprindă, printre altele, denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului ori a îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani/ Shutterstock
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani. Ce...
Fresh cherries in box at a farmers market
Cât costă 1 kg de cireșe în 2024. De ce nu scad prețurile, deși este...
Playing,Games,Of,Chance,,Lotto-concept.,Completing,A,Lottery,Ticket.romania,,Bucuresti.
Loto 6/49. Un pensionar din București a câștigat premiul cel mare cu...
Pe aceeași temă
oua rosii
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci îi...
Leg,Of,Lamb
Directorul general al ANPC, către români, înainte de Paște: „Evitaţi cumpărarea cărnii de miel...
Controale ANSVSA pe litoral
Bilanțul controalelor de Paști: Carne de miel vândută ilegal, mizerie și amenzi de sute de mii...
Partenerii noștri
Digi24 Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27...
DigiSport Antrenorul lui Tottenham a spus totul despre meciul cu Man. City, în care Drăgușin a jucat peste 100 de minute
Antrenorul lui Tottenham a spus totul despre meciul cu Man. City, în care...
PeRoz "Părinții mei au avut unele îngrijorări". Mărturisirile unei tinere care s-a măritat cu un bărbat cu 19 ani mai mare
"Părinții mei au avut unele îngrijorări". Mărturisirile unei tinere care...
Film Now Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe aceeași lungime de undă!”
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un...
Digi World A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe...
Stirile Kanal D Unde și la ce oră se vor publica subiectele pentru Evaluarea Națională 2024 la Limba Română citit pentru clasa a 2-a
Unde și la ce oră se vor publica subiectele pentru Evaluarea Națională...
ProFM CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi cucerit are doar 23 de ani
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
Ștefan Bănică
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Adrian Ahriţculesei
Alpinistul Adrian Ahriţculesei din Petroşani a cucerit vârful Everest
robert fico (1)
Premierul Robert Fico, operat a doua oară. Starea sa este încă foarte gravă
*EXCLUSIVE* Sir Paul McCartney cuts a rather bearded figure but looks super cool in his designer sunglasses and designer gear as he leaves his studios out in London.
Paul McCartney, primul muzician britanic care a devenit miliardar