Acum la Digi FM ALINA EREMIA - Nu te mai astept

Live Text Volodimir Zelenski, la Cotroceni: „România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre”

zelenski romania

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face, marţi, prima sa vizită oficială în România, urmând a fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Marcel Ciolacu. Totodată, el se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va susţine un discurs în plenul comun.

UPDATE 15.15: Declarații de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc domnule președinte, mulțumesc tuturor românilor pentru susținere și ajutor în această perioadă grea. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri. România ne-a ofrit sprijin militar și umanitar. România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre. Am discutat despre securitate în regiunea Mării Negre. Am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor punte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale. În România vor fi antrenați piloții ucraineni și am discutat despre asta cu președintele României. Am discutat despre solicitările dvs. În România se cunoaște bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele și rachetele care atacă satele de lângă granița României. Se înmulțesc porturile de pe Dunăre care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări. Va începe sa funcționeze un coridor pentru cereale prin Republica Moldova. Suntem convinși ca și Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene”, a declarat la Cotroceni președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”, a declarat Klaus Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

„Această vizită are un caracter istoric pentru relatia bilaterală şi transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi axată pe interesul cetăţenilor noştri şi a regiunii. De aceea am decis azi împreună să ridicăm relaţia România şi Ucraina la nivelul de parteneriat strategic. Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declaraţie comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declaraţiilor comune de presă cu Volodimir Zelenski, marţi la Palatul Cotroceni.

UPDATE 15,00: Discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în plenul Parlamentului, anulat oficial

Discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în plenul reunit al Parlament, care trebuia să aibă loc de la ora 17.00, a fost anulat, au precizat surse parlamentare pentru News.ro. Ulterior, într-o nouă şedinţă a Birourilor reunite s-a decis anularea şedinţei plenului reunit în care trebuia să susţină discursul liderul ucrainean. 

UPDATE- Conducerea celor două Camere ale Parlamentului s-a reunit, din nou, marţi, pentru a decide anularea şedinţei de plen reunit convocată iniţial la ora 17.00 pentru discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

”Şedinţa comună a Camerei Deputatilor şi Senatului, consacrată primirii mesajului preşedintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, programata pentru astăzi, ora 17.00, s-a anulat. De la ora 15.00 va avea loc şedinţă comună a Parlamentului, iar maine dimineaţă, de la ora 9.00, va avea loc o şedinţă de plen comun”, a anunţat Camera Deputaţilor. 

Preşedintele ucrainean va veni totuşi la Parlament, unde va fi primit de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi de preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi unde va avea loc o întrevedere între cei trei oficiali. 

Decizia anulării discursului a venit la scurt timp după ce Birourile reunite stabiliseră programul pentru ziua de marţi, care cuprindea discursul preşedintelui Ucrainei, începând cu ora 17.00, în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

Motivul anulării discursului lui Volodimir Zelenski ar ţine de eventuale perturbări ale discursului preşedintelui Ucrainei. 

Între timp, senatoarea Diana Sosoaca afiseaza însemne înaintea ședinței de plen, la Camera Deputatilor din Bucuresti. 

soso 2023-10-10-0826

 

UPDATE ora 14.30:

UPDATE ora 11.30: Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a postat prima imagine cu Zelenski pe Aeroportul Otopeni

UPDATE, ora 11.11: Discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în plenul Parlamentului, a fost anulat 

Discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în plenul reunit al Parlament, care trebuia să aibă loc de la ora 17.00, a fost anulat, au precizat surse parlamentare pentru News.ro.

Decizia anulării discursului a venit la scurt timp după ce Birourile reunite stabiliseră programul pentru ziua de marţi, care cuprindea discursul preşedintelui Ucrainei, începând cu ora 17.00, în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

Motivul anulării discursului lui Volodimir Zelenski ar ţine de eventuale perturbări ale discursului preşedintelui Ucrainei.

UPDATE, 10 octombrie 2023, ora:10.48: Primele declarații

”Am ajuns în Bucureşti, România, pentru discuţii cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relaţiile noastre de bună vecinătate”, a scris, marţi, pe Twitter, Volodimir Zelenski.

Acesta a apreciat din nou sprijinul pe care România l-a acordat ţării sale: ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întăreşte statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite naţiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”.

Zelenski anunţă că se va discuta şi despre ”continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviaţiei şi a altor coaliţii, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre şi relaţiile noastre cu partenerii”.

”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris Zelenski.

Știrea inițială

Volodimir Zelenski va fi primit, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

Preşedintele Ucrainei se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă. Un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are loc, marţi, de la ora 14.00, iar de la ora 16.30 Zelenski va ţine un discurs, au precizat surse politice, pentru News.ro. 

Potrivit unor surse, preşedintele Ucrainei ar putea să depună o coroană şi la Monumentul Eroilor din Parcul Carol. 

De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.

Şeful statului Klaus Iohannis a discutat ultima oară cu Volodimir Zelenski joi, la Summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc în Granada, Spania.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a confirmat, în luna august, într-un interviu pentru Digi 24, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată, iar „în curând” liderul ucrainean se va întâlni şi cu premierul român.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SIMONA TARANU
Simona Țăranu: Nu am fost vreo prințesă, nu mă alerga mama cu homarul...
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani/ Shutterstock
Vara anului 2023, cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani. Ce...
Fresh cherries in box at a farmers market
Cât costă 1 kg de cireșe în 2024. De ce nu scad prețurile, deși este...
Playing,Games,Of,Chance,,Lotto-concept.,Completing,A,Lottery,Ticket.romania,,Bucuresti.
Loto 6/49. Un pensionar din București a câștigat premiul cel mare cu...
Pe aceeași temă
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu susține că România va continua să ofere ajutor Ucrainei, mai ales refugiaților...
volodimir zelenski - president.gov.ua
Zelenski îşi amână călătoriile în străinătate, din cauza situaţiei tensionate de pe front...
Actorul Florin Piersic, vizitat la spital de premierul Marcel Ciolacu şi de ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila / Credit foto: News.ro
Actorul Florin Piersic, vizitat la spital de premierul Marcel Ciolacu şi de ministrul...
Protest în faţa Palatului Cotroceni/ Foto: Captură video Facebook
Protest în faţa Palatului Cotroceni. Manifestanţii afişează un banner cu mesaj critic la...
Te-ar putea interesa și
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 18 Jan 2024
Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Europei: România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro...
Klaus Iohannis / Foto: Profimedia
Klaus Iohannis, primul șef de stat european care a primit premiul Distinguished International...
florin negrutiu 8 mai 2024
Florin Negruțiu, despre întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Joe Biden: „Încă se caută un premiu...
Klaus Iohannis și Joe Biden
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre cursa pentru șefia NATO: "E bine să existe doi...
Partenerii noștri
Digi24 Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, să fie răpit, bătut și arestat
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și...
DigiSport De neînțeles! Ce s-a întâmplat cu Ianis Hagi după ce a fost cel mai bun cu Real Madrid. A atins de 3 ori mingea
De neînțeles! Ce s-a întâmplat cu Ianis Hagi după ce a fost cel mai bun cu...
PeRoz "Părinții mei au avut unele îngrijorări". Mărturisirile unei tinere care s-a măritat cu un bărbat cu 19 ani mai mare
"Părinții mei au avut unele îngrijorări". Mărturisirile unei tinere care...
Film Now Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie...
Digi World Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor...
Stirile Kanal D O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea pleca în vacanță. Minciuna a avut, în schimb, picioare scurte: „Mă aştept să...”
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la...
ProFM Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor două staruri
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
dumitru prunariu
14 mai 1981, ziua în care cosmonautul Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu. Ce...
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Ultimele știri
A Bonhams staff member holds up a napkin on which a written commitment was made to Lionel Messi, when he was 13-years-old, for a contract from FC Barcelona in December 2000, on display at Bonhams in London before it is offered at auction. Picture date: We
Şerveţelul pe care a fost semnat primul „contract” al lui Messi cu FC Barcelona, vândut la...
Standing,Baby's,Feet,Wearing,Baby,Shoes,(1,Year,And,2
O bonă din București, plasată sub control judiciar după ce ar fi agresat fizic un copil de un...
"Megalopolis" Red Carpet - The 77th Annual Cannes Film Festival
Francis Ford Coppola, după ce a lansat „Megalopolis” la Festivalul de la Cannes 2024: Am...
Sighisoara,,Romania,-,July,23,,2019,:,Sighisoara,Railway,Station
Sute de trenuri şi gări, verificate de poliţiştii de la Transporturi. Au fost date amenzi de...