Acum la Digi FM Marius Dobre THE KID LAROY FT JUSTIN BIEBER - Stay (Beatmix-Nou)

Campanie Știrile Digi FM - Arșii Nimănui (Episodul 1)

colectiv_incident_club_bucuresti_foto

REPETENȚI LA TESTUL COLECTIV DUPĂ APROAPE 3 ANI

  •  28 mai 2018 - Școala Nr. 124 din sectorul 5 al capitalei arde ca o torță în plină noapte. Focul izbucnise la structura de lemn a acoperișului care s-a și prăbușit. 20 de echipaje de pompieri intervin și lichidează incendiul a doua zi. Nu sunt victime.

Ulterior, aflăm că unitatea școlară nu avea autorizație de securitate la incendiu. Mai târziu, aflăm că nicio școală din sectorul 5 al Bucureștiului nu are autorizație de securitate la incendiu. Și mai târziu, ISU comunică faptul că doar 44 din 642 de școli din capitală au această autorizație.

  • 15 iunie 2018 - ora 11 - sediul Academiei de Studii Economice - Asociația Colectiv GTG 3010 și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți invită la o dezbatere pe tema siguranței copiilor în școli, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, pe ministrul Educației, Valentin Popa, pe șeful Departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat, pe Primarul Capitalei, Gabriela Firea și pe primarii de sector.
  • Ora 11.30 - Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, constată că n-a venit aproape NIMENI.

00:00

,,Ne-am fi dorit ca astăzi cei de la IGSU, adică cei care stabilesc legea și cei de la primării, adică proprietarii instituțiilor să găsească în prezența noastră soluții astfel încât școlile să poată fi autorizate, să avem garanția că ai noștri copii nu vor mai trece printr-un nou colectiv. Din păcate suntem destul de puțini...”, a spus președintele Asociației Colectiv GTG3010, Eugen Iancu.

 Cei invitați și-au trimis reprezentanți pentru că aveau altă agendă în acea zi. În același timp, prezența lor ar fi dat greutate unei dezbateri care îi privește copiii noștri, iar evenimentul ar fi devenit o știre. 

E ROMÂNIA PREGĂTITĂ PENTRU UN DEZASTRU?

Știu copiii și cadrele didactice ce să facă în cazul izbucnirii unui incendiu într-o școală? După câteva ore de discuții, concluzia a fost: NU. Autoritățile dau însă asigurări că se fac simulări și că totul este în ordine. O altă concluzie a fost că, pe hârtie, stăm bine. 

00:00

,,Avem o grămadă de documente, că avem cutare și cutare, iar școlile, uitați-vă, iau foc. Noi ne acoperim de hârtii și spunem pe urmă că uite câtă treabă facem noi când în școli cad tavanele, iau foc, nu se fac exerciții, eu vă garantez că la ora asta, în București, nu sunt zece școli în care se fac exerciții de evacuare. Pe acte se fac, in realitate nu se face nimic. Iar dacă mâine ia foc o școală, nu știu cine va răspunde pentru viețile copiilor care vor arde acolo. Se va arăta iarăși că e primarul, că e ISU și se va găsi probabil vreo femeie de serviciu din școală că e vinovată pentru că noi, nu-i așa, suntem acoperiți de acte.”, a mai spus Iancu.

 Știrile DIGI FM au mers mai departe și au vrut să afle, în cadrul campaniei Ca să știi, România, și dacă suntem pregătiți sa facem față unei tragedii de proporțiile Colectivului, din perspectiva îngrijirii marilor arși. La aproape 3 ani de la dezastrul din octombrie 2015, când în clubul Colectiv din sectorul 4 al capitalei, au murit pe loc 26 de oameni, și aproape 200 au fost răniți, în privința secțiilor de mari arși din spitale, nu s-a schimbat mai nimic.

  • 15 septembrie 2017 - un bărbat de 70 de ani din Botoșani este rănit grav într-o explozie produsă în apartamentul său. Are arsuri de gradele 2 și 3 pe aproape jumătate din corp. E internat la Botoșani și transferat la Spitalul Sf. Spiridon din Iași unde, într-o secție improvizată pentru arși, moare pe 12 octombrie. Se găsise un loc liber la București, dar abia în momentul în care era prea târziu pentru a mai fi transportat.
  • 16 octombrie 2017 - ministrul Sănătății, Florian Bodog anunța că până la sfârșitul anului, secția de mari arși de la Iași urma să fie dotată, chiar și parțial, cu aparatură și că atât centrul din capiala Moldovei, cât și un centru pentru arși de la Timișoara, vor fi funcționale în 2018.
  • 1 februarie 2018 - o femeie de 33 de ani din Suceava ajunge la spitalul județean cu arsuri pe jumătate din corp în urma unei explozii produse în locuință. Doctorii din Suceava cer, de urgență, transfer, la Iași sau la București. Sunt refuzați din lipsă de locuri pentru mari arși. Secția din Iași, cel puțin, nu este funcțională. Se găsește, într-un final, un loc pentru femeie, la Spitalul Floreasca din capitală.

Secția de mari arși de la Floreasca a început să funcționeze după Colectiv și are 6 paturi pentru răniții aflați în stare critică și 6 paturi pentru pacienții post critici. Dotarea secțiilor de mari arși de la Iași și Timișoara este blocată.

  • În fiecare an, la centrele din București, ajung aproximativ 400 de pacienți cu arsuri de peste 30 la sută pe suprafața corpului. Protocolul prevede ca acești răniți să fie trimiși la București pentru că nu există secții specializate în țară. De ce?

Ca și în cazul prevenției în școli în caz de incendiu, și la capitolul infrastructură pentru marii arși stăm bine...pe hârtie. Avem proiecte. Timișoara și Iași - secțiile pentru mari arși nu pot fi folosite. În București, la Floreasca, avem câteva paturi pentru mari arși în plus față de octombrie 2015. 

După Colectiv, pe lângă cei 26 de oameni care au murit în club, alți 33 au decedat ulterior din cauza rănilor și a infecțiilor nosocomiale. De altfel, și la infecțiile nosocomiale stăm la fel de bine... pe hârtie. Avem raportări. Ca și acum aproape 3 ani când au reușit să scape, în mare parte, răniții din clubul bucureștean care au fost transferați, uneori cu întârziere, în străinătate, înainte să fie răpuși de mizeria din spitalele noastre. Avem tot ce ne trebuie, spunea ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu. Nosocomialele sunt tot acolo. 

Și tot la aproape 3 ani de atunci, răniții sunt încă puși pe drumuri de la medicul de familie la medici specialiști pentru a obține concediu medical pentru refacere și reconstrucție deoarece așa spune legea. Ce au însemnat acești ani pentru răniții din Colectiv, de ce încă avem probleme cu nosocomialele, de ce nu avem suficiente secții pentru mari arși, de ce, până la urmă ne aflăm aproape în aceeași situație ca în octombrie 2015 și am fi luați pe nepregătite în cazul unui dezastru de proporțiile Colectivului, aflați, de astăzi, din campania Știrilor Digi FM, Ca să știi, România pe site-ul nostru digi-fm.ro.

00:00

,,Este un program al Băncii Mondiale prin care se vor înfiinţa nişte centre de arşi. Am văzut aceste proiecte, bine ar fi să le putem face”, a declarat în ianuarie ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

De aproape 2 ani de când a preluat puterea, coaliția de la guvernare pare interesată doar de schimbarea cu dedicație a legislației penale. În rest: se vor face și vom avea. Sunt raspunsurile autoritatilor la întrebările noastre legate de secțiile de mari arși din spitalele României. Iar autoritățile uită că răspunsul esențial la întrebarea CÂND e, uneori, dat în situații limită, ca la Colectiv. Atunci, raspunsul era dat de ecranele telefoanelor ce luminau, disperat, pe podeaua clubului, in linistea instalată după ce totul se terminase. Telefoane la care nu avea să mai răspundă nimeni. Pentru că erau ale morților.

 

 

 

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
Arestați, reținuți, cătușe
Cinci bărbați din București s-au deghizat în femei și au atras alţi bărbaţi în apartamente...
gabriela firea (2)
Gabriela Firea s-a pregătit trei ani și jumătate pentru un nou mandat de primar: "Politic s-a...
Doctor,And,Patient,Are,Discussing,Consultation,About,Symptom,Problem.,Doctor
O femeie din București a făcut intervenţii chirurgicale estetice fără a avea calitatea de...
politie
Scandal în traficul din Capitală. Un șofer a pulverizat spray paralizant către o persoană pe...
Te-ar putea interesa și
Femeie arestată, reținută, închisoare, arestată
Femeie de 26 de ani, arestată preventiv pentru tentativă de omor. Fapta a avut loc într-o...
Polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, controale, verificări, baruri, cluburi, terase de vară
Acţiune fulger de control în Centrul vechi al Capitalei în săli de jocuri şi restaurante. Au...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Incendiu la Spitalul Orăşenesc Rovinari. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate după ce a...
gabriela firea
Gabriela Firea, candidat PSD-PNL la alegerile europarlamentare 2024: "Merg în Parlamentul...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport Lacrimile lui Vinicius nu l-au impresionat: ”E prea mult!”
Lacrimile lui Vinicius nu l-au impresionat: ”E prea mult!”
PeRoz Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani, iar oamenii i-au spus că „e prea tânără”: „Sunt invidioși!”
Reacția unei femei după ce a dezvăluit că s-a căsătorit la doar 18 ani...
Film Now Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele ei, pe care le-a adoptat cu ani în urmă, la Disney World
Să fie mamă e bucuria vieții ei. Charlize Theron, imagini rare cu fiicele...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
regele charles
Mesajul transmis de regele Charles, bolnav de cancer, în Joia Mare: „Este...
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
Balene/ Shutterstock
Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii
tramvaiul-41
Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă, 30 martie. Călătorii vor fi preluați de linia navetă 641
beyonce
Beyonce, vedeta afro-americană a muzicii pop, lansează primul său album country
e-factura2024
Guvernul a prelungit termenul în care nu se dau amenzi pentru cei care nu pot introduce...