Acum la Digi FM Marius Dobre LADY GAGA - Poker Face

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 2)

romania nationala

România, în timpul domniei lui Carol al II-lea, a fost prima ţară europeană care şi-a anunţat participarea la turneul final din 1930, în Uruguay. Nu au existat preliminarii, însă cantonamentul de pe vasul Conte Verde i-a scos din rutină pe tricolori. Delegația a plecat de la București, cu trenul în dimineața zilei de 18 iunie. Seara,  grupul din vestul țării s-a alăturat delegației la Timișoara. În frunte cu Rudolf Wetzer, tricolorii au ajuns după două nopți  la Genova. S-au îmbarcat pe  S.S. „Conte Verde” și au urmat două săptămâni de antrenamente pe vapor. La Mondialul din Uruguay, România a învins Peru cu 3 la 1 și a pierdut cu 4 la 0 în fața naționalei gazdă.

A doua participare la Mondial a găsit România într-o grupă de calificare cu Elveţia și Iugoslavia. Deși au terminat la egalitate, 2 la 2, tricolorii au pierdut meciul la "masa verde". Constantin Rădulescu l-a folosit pe Iuliu Baratky, fără drept de joc .  În meciul contra Iugoslaviei, tricolorii au cîştigat cu 2-1 şi au obţinut calificarea la Mondialul din Italia.

La Trieste, Romania a pierdut cu 1 la 2, în faţa Cehoslovaciei. La turneul final  austriacul Josef Uridil a apărut in calitate de selecționer al României după înlocuirea lui Constantin Rădulescu .

A urmat turneul din 1938. Tricolorii au scapat de preliminarii, fiindcă  Egiptul s-a retras înaintea disputării dublei manşe pentru calificare. Fotbaliștii români mergeau în Franţa ca să joace împotriva selecționatei din Cuba ( scor 3-3) si infrangere cu 2-1 dupa 4 zile la Touluse.

După 32 de ani România revenea la Mondial cu Dobrin şi Dumitrache în lot.

Calificarea la turneul din Mexic a început cu înfrângerea 0-3 la Lisabona, contra Portugaliei. A urmat  victoria cu Elveţia la Bucureşti şi  egalul în Grecia. Campania s-a încheiat cu România pe primul loc în grupă. 8 puncte au strâns tricolorii, cu unul peste greci, trei în fața elvețienilor și patru peste portughezi.

Primul meci de la Guadalajara a fost împotriva Angliei ( înfrângere cu 1 la 0). A urmat o victorie contra Cehoslovaciei, scor 2-1 și înfrângerea în fața Braziliei. Golurile lui Pele (dublă) şi Jairzinho au făcut diferența. Florea Dumitrache și Dembrovschi au marcat în poarta apărată de Felix.  Dobrin nu a fost folosit în cele  trei meciuri! Antrenorul Angelo Niculescu a refuzat să îl folosească pe motiv că Nicolae "Magul din Trivale" nu se pregătea corespunzător, din cauza căldurii din Mexic.

A urmat revenirea tricolorilor în Italia! A fost prima calificare a "Generației de Aur" la Mondiale. 15 noiembrie 1989 a  fost ziua în care România învingea Danemarca şi câştiga grupa din care au mai făcut parte Grecia şi Bulgaria.

În Italia, Marius Lăcătuș a marcat golurile victoriei  cu URSS (2-0). A urmat egalul, 1-1, cu Argentina, şi înfrângerea cu 0-2 în faţa Camerunului. În optimi, România a pierdut după loviturile de departajare în faţa Irlandei.

Penultimul Mondial la care tricolorii au participat a fost în SUA! Hagi și colegii terminau pe primul loc grupa în preliminarii la egalitate cu Belgia dar cu golaveraj mai bun. Înfrîngerea suferită la Košice, cu 5-2, în faţa Cehoslovaciei a dus la îndepărtarea lui Cornel Dinu şi aducerea lui Anghel Iordănescu. Pe 17 noiembrie, misiunea imposibilă a tricolorilor s-a încheiat fericit! Cu două luni înainte, România trebuia să recupereze 5 puncte față de Belgia!

Pe 19 iunie 1994, tricolorii au debutat în faţa Columbiei pe stadionul Rose Bowl, din Pasadena. Răducioiu și Hagi marcau în victoria cu 3 la 1! Hagi a marcat apoi și contra Elveției care însă s-a impus cu 4 la 1.

La revenirea pe Rose Bowl, România a înfruntat ţara gazdă. Dan Petrescu a marcat singurul gol al meciului, pentru calificarea în optimi după câştigarea grupei A. A urmat cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale. România a învins Argentina cu Batistuta în teren.  Ilie Dumitrescu a marcat de două ori, iar Hagi a făcut ca tricolorii sa ajungă în sferturi după 3-2  cu Argentina!

La San Francisco, România a întâlnit Suedia în lupta pentru semifinale. Calificarea s-a decis la lovituri de departajare. Portarul suedez, Thomas Ravelli a parat execuţiile lui Belodedici şi Dan Petrescu şi  România a rămas cu sferturi de finală ca rezultat maxim la Mondiale!

Ultima participare la Mondial a venit după o calificare a tricolorilor fără emoții cu 28 de puncte, 10 în fața principalei urmăritoare, Irlanda.

După 4 ani de la victoria contra Columbiei, tricolorii au repetat succesul. A fost 1 la 0 în Franța, după golul lui Adrian Ilie.  Viorel Moldovan și Dan Petrescu au marcat apoi contra Angliei (2-1). Tot Moldovan a marcat și în remiza cu Tunisia(1-1). Croația , finalista Mondialului din Rusia a stopat atunci,  în Franța parcursul tricolorilor în optimi.

În prezent Președintele FRF Răzvan Burleanu crede că în al doilea mandat va reuși să mulțumească dorințele suporterilor români și fanii  se vor  bucura din nou pentru participarea tricolorilor la turneele finale.

“Am decis să intervenim cu măsuri concrete. Roadele încep să se vadă. La tineret suntem pe primul loc cu o echipă a cărei medie de vârstă este de 19,5 ani, iar naţionalele U19 şi U17 sunt calificate la Turul de Elită.“, Răzvan Burleanu, președinte FRF.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu a avut contre cu Ministerul Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte obţinerea Certificatelor de Identitate Sportivă pentru Centrele de Excelenţă şi nu a primit sprijin la solicitarea FRF că o parte din banii din pariurile sportive să fie direcţionaţi către Centrele de copii şi juniori.

“Fotbalul românesc trebuie văzut ca un bolnav aflat la terapie intensivă. Nu puteam aştepta să primim jucători de altundeva. Trebuie să-i creştem noi şi să îi promovăm”, Răzvan Burleanu, președinte FRF.

Președintele FRF Răzvan Burleanu mizează pe noul val de fotbaliști care să ajungă la performanțele “Generației de Aur”. Conducătorul fotbalului românesc trage un semnal de alarmă și din perspectiva părinților!

“Din această toamna o să lansăm o campanie de a fi un părinte responsabil pentru un copil fotbalist. De foarte multe ori părinții se duc alături de copii, stau acolo, pe margine la antrenamente, țipă la copii, le dau indicații, iar copilul nici nu mai știe ce să facă. Este o foarte mare greșală a părinților de a-și pune toate speranțele în succesul copilului și copilul practic să reușească  ceea ce părintele nu a reușit”, Răzvan Burleanu, președinte FRF.

FRF susține că se implică în dezvoltarea sănătoasă a copiilor prin fotbal, urmărește dezvoltarea tinerilor în valorile acestui sport și creșterea numărului de practicanți de fotbal în România.

“Că să atingem rezultate mai bune avem nevoie să intervenim în trei zone foarte importante: în selecție, în pregătire și în competiție. În ceea ce privește selecția, există rețeaua de scouteri la nivel național dar și în afară țării, fiindcă avem peste patru milioane de români în străinătate. Competiția este un al doilea element de intervenție, de acțiune al FRF aproape la fiecare nivel de categorii de vârstă. Și vedem primele rezultate în Liga Elitelor la U19 și U17. Și proiectul pe care l-am demarat anul trecut, Turneul Speranțelor. Este un proiect în care am investit 250000 de euro în care am creat selecționată la fiecare județ. Pentru copii între 7 și 10 ani a fost creată Interliga Națională de Fotbal. Cel de al treilea element extrem de important este pregătirea. Ne dorim să avem parte de antrenori mai bine pregătiți, dedicați actului de pregătire la nivel de copii și junior. Concluzia este simplă la nivel de copii și juniori ai nevoie de antrenori specializați. ’’, Răzvan Burleanu, președinte FRF.

Promovarea la nivelul primei ligi nu a fost făcută corespunzător susține președintele FRF, de aceea proiectele de dezvoltare au fost reimplementate.

“Noi nu am putut să avem o constanța la nivelul primei ligi din cauza unui management defectuos. Această este cauza de ce anumite echipe de tradiție le găsim în eșaloanele inferioare. Avem speranța că dacă nu vor încăpea pe mâine greșite sau nu vor fi îndreptate pe cai greșite ele vor reuși să se bucure de rezultate constant si sa fie acolo unde suporterii își doresc și unde potențialul fiecărui dintre aceste cluburi îl recomandă.”, Răzvan Burleanu, președinte FRF.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
SELLY
Selly: Dacă am avut momente de rătăcire, mi-am revenit rapid
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
Romania v Armenia - UEFA U21 Euro Championship 2025 Qualifying, Bucharest - 13 Oct 2023
Burleanu, despre prelungirea contractului cu Edi Iordănescu: Sentimentul pe care îl avem e că...
Praf saharian/ Foto: Shutterstock
Alertă ANM. Praf saharian deasupra României marţi şi în prima partea zilei de miercuri
White,Snowy,Forest,With,Trees,And,Vegetation,Covered,In,Snow.
Cod galben de ninsori în zona montană din 14 judeţe, începând de luni după-amiaza
costuri ale alimentelor din România vs. Japonia
Un japonez dezvăluie prețurile șocante la alimente din România. Cât costă un coș de...
Te-ar putea interesa și
Dan Negru/ Foto: Captură video Facebook
Dan Negru filmat într-una dintre cele mai frumoase și mai degradate clădiri din țară: „Am...
printul william, kate middleton, printul george
Prinţul William şi fiul său cel mare, George, în tribune la un meci de fotbal. A fost prima...
Principele Nicolae și Regele Mihai/ Foto: Facebook
Ce a moștenit Principele Nicolae de la bunicul lui, Regele Mihai, și ce încearcă să ducă mai...
Cristiano Ronaldo/ Profimedia
Momentul când Cristiano Ronaldo amenință arbitrul cu pumnul, după ce a fost eliminat la meciul...
Partenerii noștri
Digi24 O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
DigiSport Milan, gata să-și vândă cele două vedete! Prețul: 200.000.000€
Milan, gata să-și vândă cele două vedete! Prețul: 200.000.000€
PeRoz A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe internet, dar el nu a apărut: „M-a păcălit”
A călătorit 1.852 de kilometri ca să se întâlnească cu un bărbat pe care...
Film Now De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici Celine Dion nu a vrut inițial să cânte "My Heart Will Go On"
De ce nu și-a dorit regizorul James Cameron o piesă în "Titanic". Nici...
Digi World Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu...
ProFM Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3 săptămâni"
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A...
Digi Life Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei mai mulți străini
Record absolut de turiști în Japonia, în luna martie. De unde au venit cei...
vreme finlanda, grecia
Vremea ciudată de la sfârșit de aprilie a adus zăpadă de 20 cm la Helsinki...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Accident pe platoul de filmare al peliculei lui Eddie Murphy/ Profimedia
Accident pe platoul de filmare al peliculei lui Eddie Murphy. Mai mulţi membri ai echipei au...
dinu maxer, damian draghici, smiley
Dinu Maxer, supărat după ce Smiley și Damian Drăghici au lansat piesa "S-a furat mireasa": "Mă...
Hand,Hold,A,Slice,Of,Bread,Over,Sky,Background.,Color
Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023. Aproape 282 de milioane de oameni au avut nevoie...
Daniel Băluță
Daniel Băluţă: „Voi fi şeful campaniei viitorului primar al Capitalei, Gabrielei Firea. M-am...