Acum la Digi FM Ramon Cotizo NATASHA BEDINGFIELD - These words

Campanie Știrile Digi FM - România Mondială... când? (Episodul 4)

mircea lucescu

România nu are nicio echipă în grupele UEFA Champions League sau Europa League. E a doua oară când se întâmplă așa ceva în 3 ani. Eșecul vine în contextul în care nici naționala de fotbal a României nu se poate laudă cu o performanță iesita din comun.

"Din păcate mergem tot în jos, în loc să urcăm. Ne va fi din ce în ce mai greu să ajungem cu mai multe echipe în grupe, în Europa. Trebuie crescuţi foarte mulţi seniori, toţi trebuie să investească în academii şi cu siguranţă în timp vom avea două echipe direct în Champions League sau mai multe în Europe League", a declarat Florin Tănase, atacantul de 23 de ani al FCSB, după eliminarea din Europa în meciul cu Rapid Viena, din 30 august 2018.

00:00

Știrile DIGI FM au făcut o radiografie a fotbalului românesc și a momentelor cheie din istoria sa pentru că există o legătură directă între lipsa de performanță a echipelor de club și lipsa de performanță a naționalei. Au spus-o pentru DIGI FM atât actualul șef al Federației Române de Fotbal cât și antrenorul reprezentantivei, Cosmin Contra.

LUCEAFĂRUL ȘI GENERAȚIA DE AUR

Generația de aur rămâne un reper pentru fotbaliștii români care aspiră la calificarea la un Mondial. Cel mai bun rezultat obținut de o delegație tricoloră i-a avut în componență pe jucători care au apărut mulțumită sitemului implementat în perioada comunistă la "Luceafărul". Între 1978 şi 1986 autoritățile au investit în copii și juniori, în cadrul  Academiei care i-a lansat pe Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Marius Lăcătuș, Gabriel Balint, Ioan Andone sau Mircea Rednic.

Antrenorii au fost trimişi în toată România pentru o selecție făcută timp de câteva luni. 200 de copii au fost selectați, iar după ulima selecție au intrat în procesul de formare  120 de tineri fotbaliști. Fiecare antrenor avea în grijă câte 15 jucători. Fotbaliștii au fost împărţiţi pe patru grupe de vârstă.  Copiii făceau fotbal și învățau în București. Stăteau într-un cămin al liceului Electroaparataj. Pentru familiarizarea cu viața din străinătate, erau programate deplasări în Turcia, Bulgaria şi Ungaria.

Tinerii fotbaliști au răspuns la investiția făcută în ei și la nivel de sub 20 de ani au câștigat medaliile de bronz la Mondialul din Australia.

În 1981, la a treia ediție a mondialului FIFA U20, tricolorii au avut un parcurs finalizat cu o victorie în fața Angliei, după ce în grupă au remizat cu Brazilia. Turneul a fost organizat în perioada 3 -18 Octombrie.  Au fost în total 32 de meciuri care s-au jucat la Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Newcastle și Sydney. Turneul a fost câștigat de Germania de Vest în fața surprinzătoarei selecționate din Qatar. A fost 4 la 0 pe Sydney Cricket Ground.

Iată lotul României:

Portari: Iosif Lovas (UTA) - 19 ani, Constantin Gârjoabă (Progresul) - 18 ani

Fundaşi:  Mircea Rednic (Corvinul ) - 19 ani, Ioan Andone (Corvinul ) - 21 ani, Gheorghe Viscreanu (SC Bacău) - 20 ani, Augustin Eduard (FC Argeş) - 19 ani, Marin Matei (FC Olt) - 19 ani, Cornel Fîşic (SC Bacău) - 19 ani

Mijlocaşi: Gabi Balint (Steaua) - 18 ani, Costel Ilie (ASA ) - 20 ani, Mihăiţă Hanghiuc (Oţelul) - 20 ani, Decebal Balaur (FC Argeş) - 19 ani, Doru Vuscan (UTA) - 19 ani

Atacanţi: Romulus Gabor (Corvinul) - 20 ani, Dorel Zamfir (Dinamo) - 20 ani, Stere Sertov (Steaua) - 18 ani, Mircea Bolba (ASA) - 19 ani, Horaţiu Lasconi (Jiul) - 18 ani

Antrenori: Constantin Cernăianu şi Dumitru Macri

România a început Mondialul U20 din Australia cu egalul contra Braziliei. 13.538 de spectatori au asistat la revenirea tricoloriilor pe Olimpic Park din Melbourne. Brazilia a deschis scorul prin Leomir în minutul 67. Dorel Zamfir avea să stabilească scorul final după reușita din minutul 82. România a jucat în meciul cu Brazilia în această formulă: Sertov, Andone, Lovas, Eduard, Costel Ilie, Hanghiuc, Zamfir, Gabor, Rednic, Balint, Viscreanu.

Tricolorii erau născuţi după 1 august 1961, mai puțin Ioan Andone, „Fălcosul” a intrat în lot deşi era născut pe 15 martie 1960. Andone era mai mare decât unii colegi chiar cu trei ani. Selecționerul  Cernăianu miza atunci pe jucători care erau titulari la echipele lor în Divizia A, chiar dacă aveau aproape 20 de ani.

La trei zile de la remiza cu Brazilia, tricolorii au câștigat meciul contra selecționatei din Coreea de Sud. Ca și în meciul cu Brazilia, tricolorii au marcat o dată. Pe 6 octombrie a fost suficient ca meciul din Melbourne să fie câștigat. 17.500 de spectatori au asistat la bucuria tricolorilor la golul marcat de Sertov.

După egalul cu Brazilia (gol Gabor), au urmat două victorii cu 1-0. După succesul contra asiaticilor, a urmat victoria contra Italiei  (gol Gabor, din penalty). În sferturi, România a trecut de Uruguay cu scorul 2-1 prin reuşitele aceluiaşi Gabor.

Meciul cu RFG din semifinale a fost tensionat. A fost 0-0 după 90 de minute, iar calificarea  a fost  decisă de un gol al germanilor marcat în prelungiri. Pentru medalia de bronz, România a jucat cu Anglia şi s-a impus cu 1-0 după un nou gol marcat de Gabor.

Junior al Luceafărului, Romulus Gabor a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Mondialului din Australia. Gabor a marcat patru goluri şi a fost unul dintre golgeterii competiţiei, alături de alţi patru jucători. Maradona l-a premiat pe Gabor!

Romulus Gabor a jucat la Corvinul Hunedoara, U Cluj, Inter Sibiu, Viitorul Oradea şi în Ungaria.

SFÂRȘITUL LUCEAFĂRULUI ȘI CENTRELE OLIMPICE

Proiectul Luceafărul s-a stins și fiindcă juniorii activau în Divizia B şi în Divizia C, iar cluburile nu erau obligate să folosească un junior în timpul meciurilor.  În plus forțele interne Steaua şi Dinamo acaparau piața! După desfiinţarea Luceafărului,  au apărut centre olimpice de pregătire pentru juniori dar care nu au avut același succes ca Luceafărul.

FRF a investit 430.000 de euro în loturile de juniori de la 15 la 17 ani.  Proiectul a fost încheiat în 2008 din cauza lipsei de rezultate.

Proiectul "Luceafărul" a fost inițial propus cu titulatura "Viitorul" Constantin Drăgănescu, ministrul al sportului şi turismului din acea perioadă, a ales ca proiectul să ia naștere sub forma Centrul Naţional "Luceafărul".

Din 2009 însă proiectul lui Hagi, FC Viitorul s-a născut și furnizează sezon după sezon jucători de perspectivă în Liga Întâi la Fotbal.

UN SINGUR VIITOR, NESIGUR ȘI EL

Din primul sezon de existență (2009/2010), FC Viitorul a încheiat campionatul pe primul loc și a reușit promovarea în al doilea eșalon fotbalistic național!

Trupa lui Hagi avea cea mai bună apărare din Liga a III-a (13 goluri primite în 34 de partide). FC Viitorul a fost singura echipă din toate cele 6 Serii ale Ligii a III-a cu victorii pe linie pe teren propriu (17 meciuri - 17 victorii), 51 de puncte.

FC Viitorul a atacat promovarea pe prima scenă fotbalistică a ţării în sezonul 2011/2012. Încă din startul campionatului FC Viitorul s-a instalat pe primul loc al clasamentului Seriei I, poziţie pe care nu a mai cedat-o până în final. Doar trei înfrângeri a suferit FC Viitorul în cele 30 de etape, 17 dintre partide încheindu-le cu victorii!

Sezonul 2012/2013

În chiar primul an în Liga Întâi, FC Viitorul a avut o echipă cumedie de vârstă (21.6 ani). Echipa lui Hagi a câștigat în deplasare cu: 1-0 contra campioanei CFR Cluj, 5-2 cu Steaua şi 3-2 cu Dinamo. Selecţionerul  României, Victor  Piţurcă i-a convocat pe Aurelian Chiţu, Denis Alibec, Alexandru Buzbuchi şi pe Mihai Bălaşa. FC Viitorul a continuat să promoveze tinere talente, iar scopul pentru care a fost creată echipa, anume vânzarea de jucatori, a fost atins. Astfel, Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chitu a fost transferat în Franţa la Valenciennes, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă au ajuns la AS Roma. În plus, FC Viitorul l-a readus în fotbalul de mare performanţă pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului.

Sezonul 2016/2017

Cel de-al cincilea sezon petrecut în prima ligă de FC Viitorul avea să fie cel mai prolific din istoria clubului constănțean! Titlul de campioană a Ligii Întâi i-a oferit echipei lui Hagi șansa să atace preliminariile din Liga Campionilor!

FC Viitorul a stabilit un record în fotbalul românesc, încheind campionatul Ligii I cu un procentaj de 72.22% dintre jucătorii folosiți care au provenit din propria Academie!

În august 2018, Viitorul lui Hagi și-a încheiat aventura europeană din acest sezon în Olanda. A pierdut cu 3 la 1 în fața lui Vitesse.

Sursa: FCVIITORUL.RO

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
darueste viata
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu: Statul încă nu și-a făcut treaba...
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
elena gheorghe 0629beee-e923-4e3c-b9d3-327d89d487aa
Elena Gheorghe, cele mai intime secrete dezvăluite la Matinalul Digi...
Româncă curtată de Brad Pitt
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de...
Pe aceeași temă
generatia de aur
Generaţia de Aur a fotbalului românesc, meci de adio pe Arena Națională, la 30 de ani de la...
Arena Națională
România vrea să organizeze finala Europa League din 2026 sau 2027. „Am semnat angajamentul"
gica hagi ID115491_INQUAM_Photos_George_Calin
Gheorghe Hagi, mulțumit de victoria obținută de Farul împotriva echipei Sheriff Tiraspol: „Ei...
Manchester City - Treble Victory Parade - Manchester
Mii de oameni în stradă la parada jucătorilor de la Manchester City
Te-ar putea interesa și
Manchester City v Real Madrid - UEFA Champions League - Semi Final - Second Leg - Etihad Stadium
Reacțiile lui Pep Guardiola și Carlo Ancelotti după Manchester City - Real Madrid 4-0
elizabeta samara
Eliza Samara a câștigat cel de-al 4-lea trofeu de Champions League!
david popovici meci handbal dinamo
David Popovici, ovaționat la meciul lui Dinamo din Liga Campionilor la handbal masculin
FC Bayern München v FC Barcelona: Group C - UEFA Champions League, Munich, Germany - 13 Sep 2022
Xavi, despre înfrângerea Barcelonei în fața lui Bayern Munchen: „Am fost mai buni, dar...
Partenerii noștri
Digi24 Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce...
DigiSport David Popovici vrea bodyguarzi la Jocurile Olimpice. De ce a cerut o astfel de măsură
David Popovici vrea bodyguarzi la Jocurile Olimpice. De ce a cerut o...
PeRoz Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au vrut părinții să le separe pe fetele care împart același corp
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu un fost militar. De ce nu au...
Film Now Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani. Pasul important făcut de actor pentru a încheia oficial divorțul
Lupta dintre Brad Pitt și Angelina Jolie, aproape de final, după 8 ani...
Digi World Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
ProFM Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani întregi. Prince a fost zâmbitor, Paris și Blanket, sobri
Copiii lui Michael Jackson, în formulă completă pe covorul roșu, după ani...
Digi Life Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
UNTOLD-FashionVillage-4x5 V2
UNTOLD Universe caută designeri talentați pentru Fashion Village Untold
Ultimele știri din matinal
craioveanu marius sava c1b68d54-7272-45e1-b73f-427e6c013cd9
Doctor Marius Sava, specialist în somnologie, ne dezvăluie secretele unui somn odihnitor. Care...
godina 1327e8db-847a-4dfe-823d-5b929efbaade
Marian Godină, despre stand-up, bancuri cu sau fără polițiști și despre cum se simte un...
prim ajutor WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.262
Mituri în prim-ajutor: Adevăr vs. Ficțiune cu un instructor calificat
andreea balan, de partea buna a diminetii
Andreea Bălan: Din păcate pentru mine, perioada Andre nu e o perioadă frumoasă din viața mea...
Ultimele știri
petromidia năvodaro
Explozie la Rafinăria Petromidia. 20 de muncitori au fost evacuați de pompieri. Nu există...
Vladimir Putin claims deal could be reached for imprisoned WSJ reporter Evan Gershkovich in rare and controversial interview with Tucker Carlson
De ce refuză Putin să meargă la locul atacului terorist din Moscova. Ce a răspuns purtătorul...
Vreme însorită, caldă, soare, vară, primăvară, parc, relaxare, natură
Prognoza meteo aprilie 2024. Sunt așteptate precipitații în întreaga țară. Când se încălzește
Un microbuz s-a răsturnat în județul Suceava/ Foto: News.ro.
Un microbuz s-a răsturnat în județul Suceava. Cinci oameni au fost transportați la spital