Acum la Digi FM MIRA - N-am sa te las

Cicadele au devenit atât de zgomotoase într-un comitat din Carolina de Sud, încât localnicii au chemat poliţia: „Aceste insecte sunt o ciudăţenie a naturii”

A,Large,Group,Of,Cicadas,Spreading,Their,Wings,And,Swarming
Cicadele/ Foto: Shutterstock

Cicadele, insecte care proliferează la câţiva ani o dată în invazii, au devenit atât de zgomotoase într-un comitat din Carolina de Sud, încât localnicii au sunat la biroul şerifului pentru a întreba de ce se aud sirene sau un vuiet puternic, relatează Associated Press.

Biroul şerifului din comitatul Newberry a transmis marţi un mesaj pe Facebook prin care îi anunţă pe oameni că vuietul pe care îl aud este doar "cântecul" cicadelor: masculii emit aceste sunete pentru a atrage partenerele, după mai mult de un deceniu de inactivitate, relatează News.ro.

Unii oameni s-au plâns poliţiştilor în legătură cu acest zgomot şi au vrut să ştie despre ce este vorba, a declarat şeriful comitatului Newberry, Lee Foster. Poliţia a primit apeluri telefonice pe parcursul zilei de marţi din mai multe locaţii. Cicadele zgomotoase se deplasau în jurul comitatului, care are 38.000 de locuitori şi se află la 65 de kilometri nord-vest de Columbia.

Citește și: Firmele de dezinsecţie din Londra, „asaltate” de solicitări referitoare la ploşniţe: Răspândirea acestor insecte, „scăpată de sub control”

Miliarde de cicade cu ochi roşii ies periodic din subteran în estul SUA în această lună. Puii care ies la suprafaţă au cicluri de 13 sau 17 ani. Anul acesta, Statele Unite se confruntă cu una dintre cele mai masive apariţii ale acestor insecte din ultimele secole. Unii au numit invazia din subteran „Cicaghedon”.

După ziua de marţi, şeriful Foster înţelege de ce. „Deşi pentru unii, zgomotul este enervant, ele nu reprezintă un pericol pentru oameni sau animale de companie", a scris Foster în mesajul către locuitorii din comitatul său. "Din păcate, sunt sunetele naturii", a adăugat el.

Cicadele, niște ciudățenii ale naturii. Au o micțiune mai puternică decât a oamenilor, iar o boală venerică le poate transforma în zombie

Cicadele nu sunt doar nişte insecte care copleşesc prin numărul lor mare şi zgomotul pe care îl produc. Sunt de-a dreptul nişte ciudăţenii ale naturii. Aceste insecte au cea mai puternică micţiune din regnul animal, cu fluxuri ce îi fac de-a dreptul de ruşine pe oameni şi elefanţi, scrie Associated Press.

Au un fel de pompe în cap care trag umezeala din rădăcinile copacilor, permiţându-le să se hrănească mai mult de un deceniu sub pământ. Sunt însă salvatoarele omizilor şi sunt răvăşite de o boală cu transmitere sexuală care le transformă în "zombi".

În interiorul copacilor se află seve dulci şi pline de nutrienţi care curg prin ţesutul numit floem. Majoritatea insectelor adoră seva. Dar nu şi cicadele - ele preferă ţesutul numit xilem, care transportă în principal apă şi puţini nutrienţi. Şi nu este uşor să pătrunzi în xilem, care nu se scurge pur şi simplu atunci când o insectă îl atinge, deoarece se află sub presiune negativă.

Citește și: Un bărbat și o femeie, soț și soție, au murit după ce au dat cu spray de insecte în cameră. Cei doi au fost intoxicați cu substanța pulverizată

Dar cicada poate obţine lichidul deoarece capul său supradimensionat are un fel de pompă, explică entomologul Carrie Deans de la Universitatea din Alabama Huntsville. Îşi folosesc această „trompă” - cam de lăţimea unui fir de păr - ca pe un mic pai, ca o pompă care aspiră lichidul, spune şi profesorul de biofizică de la Georgia Tech, Saad Bhamla. Îşi petrec aproape toată viaţa bând acest lichid, an după an. "Nu este un mod uşor de a trăi", comentează Deans.

Tot acel lichid apos trebuie să iasă însă pe la celălalt capăt. Şi asta se întâmplă.

Bhamla a publicat în martie un studiu privind debitul de urinare al animalelor din întreaga lume. Cicadele au fost în mod clar regine, eliminând de două până la trei ori mai puternic şi mai repede decât elefanţii şi oamenii. Ele au un muşchi care împinge reziduurile printr-o gaură mică, ca un jet, explică Bhamla. Cercetătorul a povestit că a aflat acest lucru când, în Amazon, a dat întâmplător peste un copac pe care localnicii îl numeau "copac plângător", deoarece lichidul curgea în jos, ca şi cum planta ar fi plâns. Era, de fapt, ceea ce elimina cicada.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În anii şi în zonele în care ies cicadele, omizile se bucură de un răgaz. Entomologul Dan Gruner, de la Universitatea din Maryland, a studiat omizile după apariţia cicadelor şi a descoperit că insectele care se transformă în molii au supravieţuit primăvara în număr mai mare, deoarece păsările care le mănâncă de obicei erau prea ocupate să prindă cicade. Cicadele periodice sunt "leneşe, grase şi lente", a spus Gruner. "Sunt extraordinar de uşor de capturat pentru noi şi pentru prădătorii lor", spune cercetătorul.

Le dă însă de furcă şi o boală cu transmitere sexuală, o ciupercă, care transformă cicadele în "zombi" şi le face să le cadă efectiv părţile sexuale, explică John Cooley, entomolog la Universitatea din Connecticut. Este o problemă reală care "este chiar mai ciudată decât SF-ul", spune Cooley. "Este o adevărată boală zombie transmisă pe cale sexuală", adaugă el. Cooley a văzut zone din Midwest în care până la 10% dintre indivizi erau infectaţi.

Ciuperca este, de asemenea, de tipul celor care au efecte halucinante asupra păsărilor care le-ar mânca, susţine Cooley. Această ciupercă albă pune stăpânire pe masculi, gonadele lor sunt smulse din corp, iar sporii se împrăştie în jurul altor cicade din apropiere, arată el. Insectele sunt sterilizate, nu ucise. În acest fel, ciuperca se foloseşte de cicade pentru a se răspândi la altele. "Sunt complet la mila ciupercii. Sunt efectiv nişte morţi umblători", a conchis cercetătorul.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
tânără dispărută de acasă
Fată de 12 ani din judeţul Vâlcea, dispărută de acasă. Poliția face apel pentru găsirea ei
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Polițiștii caută persoanele care l-au răpit pe un bărbat de 33 de ani dintr-un complex de...
Close-up,'police',Marking,Written,On,The,Back,Of,A,Bulletproof
Un adolescent francez, arestat după ce a postat pe reţelele sociale că vrea să devină un...
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
O sală de jocuri din judeţul Giurgiu a ars din temelii. Poliţia a deschis dosar penal
Te-ar putea interesa și
Highway,2,Bucharest,-,Constanta,,Romania,-,10,August,,2021:
Femeie reţinută după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi cu două telefoane în spatele gării...
Poliție Germania/ Foto: Shutterstock
Locuitorii din două orașe germane au chemat poliția, după ce s-au trezit cu mai mulți români...
profimedia-0864437593
Un nou atac cu cuțitul la Sydney. Liderul unei biserici şi mai mulţi credincioşi, răniți în...
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Bărbat din Bucureşti, cercetat pentru camătă şi şantaj. Ar fi acordat împrumuturi unui bărbat...
Partenerii noștri
Digi24 O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe...
DigiSport Verdictul specialistului: lovitura liberă din care a marcat spectaculos Borisav Burmaz ”trebuia repetată”
Verdictul specialistului: lovitura liberă din care a marcat spectaculos...
PeRoz O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă...
Film Now Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există animozități!”
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
ProFM Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani. Fanii: „Te-ai născut să fii grozavă!”
Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Săptămâna Luminată 2024
Săptămâna Luminată 2024: Semnificația și tradițiile fiecărei zile
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
strada surpata slanic (2)
Stradă surpată în oraşul Slănic, Prahova. Tasarea prezintă urme de stabilizare, zona este în...
Bernard Hill
Actorul britanic Bernard Hill a murit la vârsta de 79 de ani. A jucat, între altele, în...
Flags,Of,Usa,And,Poland.,Linen,Flags,Close-up.,Flag,Made
Polonia doreşte să aibă cele mai bune relaţii posibile cu SUA, indiferent de cine se află la...
Benjamin Netanyahu
Israelul nu poate accepta cererile Hamas de a stopa războiul în Gaza, declară premierul...