Acum la Digi FM Marius Dobre MAGIC - Rude

Foto Viața Mariei Callas, o divă prin excelență. Căsnicia cu un industriaș bogat, relația tumultoasă cu Aristotel Onassis și moartea ei la doar 53 de ani

Maria Callas
Maria Callas, 1971 / Foto: Profimedia

În ciuda unei cariere care a înflorit mai puţin de două decenii, amplitudinea vocii, prezenţa sa scenică, virtuozitatea cu care interpreta rolurile dificile şi personalitatea sa incandescentă şi exigentă o definesc pe Maria Callas ca una dintre cele mai importante şi recunoscute legendele ale operei, o divă prin excelenţă.

Soprana Maria Callas, pe numele ei la naștere Cecilia Sofia Anna Maria Kalogeropoulo, s-a născut la 2 decembrie 1923, la New York, unde emigraseră părinţii ei, Georgios Kalogeropoulos şi Evagelia Dimitriadis. Tatăl, farmacist grec, şi-a schimbat numele de familie din Kalogeropoulos în Callas, la câţiva ani după naşterea fiicei sale, Maria.

Între anii 1931-1937, la New York, a început să ia lecţii de muzică, a studiat pianul şi a participat la concursuri şi spectacole pentru copii. După divorţul părinţilor ei, în 1936, a locuit împreună cu mama sa şi sora ei în Grecia, unde a urmat studii de canto la Conservatorul Naţional, la clasa profesoarei Maria Trivella (1937-1938), potrivit www.mariacallasestate.com.

Maria Callas, 1963 / Foto: Profimedia

La 18 ani, pe scena Operei Naționale din Grecia

A susţinut primul recital într-o producţie a Conservatorului - "Cavaleria Rusticană", interpretând rolul Santuzza, şi în 1939 a obţinut premiul pentru debut, scrie Agerpres.

Prima sa apariţie importantă a fost în 1941 în "Boccaccio", de François von Suppé, la Opera Naţională Greacă, care, la vremea respectivă, făcea parte din Teatrul Regal, unde a fost angajată şi a rămas până în 1945. Interpretează în această perioadă rolurile principale din "Tosca" de Giacomo Puccini, "Tiefland" al lui Eugen D'Albert, "Fidelio" al lui Ludwig van Beethoven şi în "The Master Builder" al lui Manolis Kalomiris.

Până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a lucrat ca funcţionar la poştă, continuându-şi studiile la Conservatorul din Atena, devenind discipolă a celebrei soprane spaniole Elvira de Hidalgo. Iminentul război a adus-o înapoi în Statele Unite. În 1946, a locuit cu tatăl său la New York, unde a avut parte de nenumărate respingeri căutându-şi de lucru, înainte de a se întoarce în Europa în anii de după război.

A primit recunoaşterea internaţională în 1947, pentru interpretarea din "La Gioconda" de Amilcare Ponchielli, la Festivalul de la Verona. Orchestra a fost condusă de Tullio Serafin, care devine treptat mentorul ei artistic. Printre alte roluri, ea apare ca Isolda în "Tristan şi Isolda", de Richard Wagner, în Veneţia şi în Florenţa, în timp ce preia pentru prima dată rolul Norma din opera lui Vincenzo Bellini, unul dintre rolurile ei emblematice de-a lungul întregii sale cariere scenice.

Căsătorită cu un industriaș bogat care i-a devenit impresar

Maria Callas

În 1949, s-a căsătorit cu Giovanni Battista Meneghini, un industriaş bogat care şi-a abandonat propria afacere pentru a deveni impresarul ei.

A continuat să interpreteze roluri dramatice dificile, precum cele din "Turandot" (G.Puccini) şi ''Parsifal'' de R.Wagner, până în momentul în care dirijorul Tullio Serafin a convins-o să abordeze repertoriul de ''bel canto'', schimbare ce i-a adus recunoaşterea deplină.

În 1954, Callas şi-a făcut debutul american în "Norma" la Opera Lyric din Chicago. Performanţa a fost un triumf. În 1956, ea a avut în sfârşit ocazia să cânte cu Metropolitan Opera din oraşul ei natal, New York, dar în 1958 a fost concediată de regizorul Rudolf Bing.

Aristotel Onsassis a părăsit-o pe Maria Callas pentru Jacqueline Kennedy

maria callas (1)

Căsnicia începuse şi ea să se destrame. Callas şi Meneghini s-au despărţit la sfârşitul deceniului, timp în care ea avea o aventură cu magnatul Aristotel Onassis, pe care l-a cunoscut în 1957. A renunţat la scenă la începutul anilor 1960 pentru a trăi alături de Onassis, dar a continuat să susţină concerte ocazionale. Relaţia cu Onassis a fost una furtunoasă şi, în cele din urmă, s-a încheiat odată cu căsătoria lui Onassis cu Jacqueline Kennedy, în 1968, provocând multă tristeţe artistei.

100.000 de mărci germane pentru un spectacol, onorariul Marie Callas în perioada ei de glorie

Între 1951 şi 1958, a fost angajată cu contract permanent la "Scala" din Milano, unde a obţinut succese răsunătoare cu rolul "Medeea" (din opera lui L.C.Cherubini). A făcut numeroase turnee în Germania (1959, 1962, 1973) şi în Franţa (1963, 1964). În perioada de glorie, soprana Maria Callas era recompensată cu 100.000 mărci pentru un spectacol.

În ciuda problemelor cu vocea, a avut o revenire memorabilă pe scenă în perioada 1964-1965, când a concertat în piesele sale favorite ("Norma" lui V.Bellini, la Paris, şi "Tosca" lui G.Puccini, la Metropolitan). La sfârşitul carierei, a renunţat şi la cetăţenia americană.

A renunțat la muzică pentru film

În perioada de pregătire a filmului "Medeea" (1970, în regia Pier Paolo Pasolini), în care a interpretat rolul principal, s-a hotărât să renunţe complet la muzică. În aprilie 1973, a semnat regia filmului "Amurg sicilian" (în colaborare cu tenorul Giuseppe Di Stefano), pelicula constituind debutul regizoral al sopranei. În parteneriat cu colegul ei de încredere, tenorul Giuseppe Di Stefano, Maria Callas a pornit într-un turneu mondial de adio. Pe 11 decembrie 1974, şi-a făcut ultima apariţie publică la Sapporo, Japonia.

Moartea lui Aristotel Onassis pe 15 martie 1975, precum şi uciderea lui Pier Paolo Pasolini pe 2 noiembrie în acelaşi an, au fost două lovituri marcante pentru celebra soprană, care deja avea o viaţă retrasă în apartamentul ei din Paris. A murit la 16 septembrie 1977, la doar 53 de ani, în locuinţa sa din Paris, în urma unui atac de cord.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
zuckerberg yacht
Yahturile miliardarilor din domeniul tehnologiei, de la Mark...
maria cârneci
Maria Cârneci, despre cum a început povestea de dragoste cu soțul...
Palatul construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik/ Foto: Captură video Youtube
Imagini inedite din „palatul de un miliard de euro al lui Putin”...
Partenerii noștri
Digi24 Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni...
DigiSport Farul - Univ. Craiova 1-0, ACUM, în direct la DGS 1. Trupa lui Hagi a deschis scorul din penalty
Farul - Univ. Craiova 1-0, ACUM, în direct la DGS 1. Trupa lui Hagi a...
PeRoz Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am realizat că toți prietenii lui și familia știau și mi-au ascuns"
Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am...
Film Now Martin Freeman, tot un zâmbet pe covorul roșu, cu iubita tinerică ținută strâns la piept. Franțuzoaica și-a lăsat la vedere colecția de tatuaje
Martin Freeman, tot un zâmbet pe covorul roșu, cu iubita tinerică ținută...
Digi World Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat...
Stirile Kanal D Ministerul Educației a anunțat că pe 13 mai 2024 încep testele pentru elevii de clasa a 2-a la Limba Română. Iată calendarul examenelor pe scurt
Ministerul Educației a anunțat că pe 13 mai 2024 încep testele pentru...
ProFM Elena s-a reinventat după divorțul de CRBL. Fosta soție a artistului, imagini virale pe TikTok: „Viață nouă, noi începuturi”
Elena s-a reinventat după divorțul de CRBL. Fosta soție a artistului...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Meeting of Russian Foreign Minister Sergei Lavrov with Sierra Leonean Minister of Foreign Affairs and International Cooperation Timothy Kabbah at the Reception House of the Russian Foreign Ministry.
Lavrov spune că Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul...
Iulia Vântur
Iulia Vântur, despre decizia de a se muta în India și a renunța la cariera din România: "Nu te...
interlopi
Răsturnare de situație în cazul crimei de la Padina. Cei trei interlopi suspectați că au ucis...
cristi tanase si sotia lui
Cristi Tănase a intentat divorț la doar o zi după ce soția a obținut ordin de protecție...