Acum la Digi FM JAMES ARTHUR FEAT. ANE-MARIE - Rewrite The Stars

Abia remaniat, guvernul francez este sub tirul criticilor. Ministrului educaţiei şi sportului i se cere demisia după o declaraţie controversată

Saint Denis : Darmanin and Oudea Castera at the Olympic Village
Amelie Oudea Castera, ministrul francez al educației, tineretului și sportului. Profimedia

Abia remaniat, guvernul francez condus de Gabriel Attal se confruntă deja cu o controversă iscată în jurul ministrului educaţiei şi sportului, Amélie Oudéa-Castéra, care a pus la îndoială sistemul învăţământului de stat pe care îl administrează, relatează BFMTV, transmite News.ro.

Amélie Oudéa-Castéra şi-a atras numeroase critici după ce a justificat faptul că şi-a dat copiii la o şcoală privată, explicând că în şcolile de stat sunt o mulţime de ore care se pierd şi nu se recuperează pentru că nu există suplinitori, ceea ce în unitățile private nu se întâmplă.

Partidele de opoziţie o acuză că a minţit în legătură cu motivul pentru care şi-a dat copiii la o şcoală privată şi îi cer demisia.

Vineri, Amélie Oudéa-Castera, numită în fruntea unui super-minister ce reuneşte educaţia, tineretul şi sportul - o instituţie a cărei comasare a stârnit critici separate - a răspuns polemicilor referitoare la decizia sa de a-şi trimite copiii la Liceul Stanislas din Paris, din arondismentul 6.

"Vă voi spune de ce ne-am trimis copiii la Stanislas", a declarat noul ministru, care vizita un liceu din departamentul Yvelines. "Cel mare, Vincent, a început, ca şi mama lui, la o şcoală de stat, Littré. Şi apoi a apărut frustrarea părinţilor săi, a soţului meu şi a mea, când am văzut o mulţime de ore care nu erau suplinite în mod serios", a povestit ea. "La un moment dat, ne-am săturat, la fel ca părinţii din mii de alte familii, care au ales să caute o altă soluţie", a arătat Amélie Oudéa-Castéra.

"Locuiam în strada Stanislas, iar trimiterea copiilor noştri la şcoala Stanislas (o şcoală considerată elitistă şi scumpă - n.r.) a fost o alegere pe care am făcut-o pe baza proximităţii. Iar de atunci, ne-am asigurat în mod constant că avem copii nu doar bine educaţi, cu standarde înalte în ceea ce priveşte stăpânirea competenţelor fundamentale, ci şi că sunt fericiţi şi împliniţi, cu prieteni buni, care se simt în siguranţă şi încrezători", a continuat ea.

"Înainte de a stigmatiza alegerile făcute de părinţi, este important să ne amintim că Republica lucrează cu toată lumea", a conchis ministrul.

Controversele s-au intensificat

BFMTV aminteşte în context că Amélie Oudéa-Castéra a fost numită în fruntea Ministerului Educaţiei, aceeaşi instituţie care în mai 2023 a sesizat Inspecţia Generală şi a cerut să fie investigate acuzaţii de abuz homofob şi sexist făcute în presă în legătură cu Liceul Stanislas la care au învăţat copiii ei.

De atunci, controversa s-a intensificat, iar un articol din cotidianul Libération, publicat duminică, pune sub semnul întrebării versiunea ministrului educaţiei şi sportului.

În Libération, fosta educatoare a fiului cel mare al lui Amélie Oudéa-Castéra de la şcoala de stat Littré neagă versiunea ministrului. Potrivit Libération, doar fiul cel mare al lui Amélie Oudéa-Castéra a fost înscris pentru scurt timp în învăţământul de stat. Ziarul redă o declaraţie a educatoarei sale de la acea vreme (în 2009), care spune că Amélie Oudéa-Castéra şi soţul ei au decis să îşi trimită fiul la şcoala privată Stanislas, aproape de casa lor, deoarece şcoala publică din Littré refuzase să-l lase pe băiat să treacă de la grupa mică la cea mijlocie, considerând că elevul era încă prea mic. Ea susţine că acesta ar fi fost motivul şi nu faptul că ar fi lipsit, iar orele nu i-au fost suplinite.

"Ministrul educaţiei dezminte categoric afirmaţiile relatate de Libération", a transmis în reacţie echipa lui Amélie Oudéa-Castera.

Aflată, luni, într-o vizită în Seine-Saint-Denis, Amélie Oudéa-Castéra a declarat că ea "crede în şcolile de stat".

Însă articolul din Libération a declanşat critici din partea mai multor politicieni care cer acum demisia noului ministru al educaţiei, responsabil şi pentru sport şi, deci, şi pentru Jocurile Olimpice pe care Parisul le va găzdui la vară.

"Dacă este adevărat că doamna ministru a minţit atunci când a afirmat că fiul ei avea ore nesuplinite, atunci Amélie Oudéa-Castéra nu mai are ce căuta în fruntea Ministerului Educaţiei", a declarat, pe X, Rodrigo Arenas, fost copreşedinte al federaţiei unor asociaţii de părinţi, FCPE.

"Acum s-a adăugat şi o minciună la insulta pe care Amélie Oudéa-Castera a adus-o şcolilor publice şi profesorilor din ţara noastră. Ea este total discreditată pentru a rămâne în funcţie", a declarat şi secretarul general al Partidului Socialist, Pierre Jouvet.

La rândul său, deputata ecologistă Sandrine Rousseau a scris pe X: "Trebuie să plecaţi acum, doamnă".

"Dublă greşeală, doamnă ministru! Aţi început bine", a comentat Guislaine David, purtătoarea de cuvânt a SNUipp-FSU (principalul sindicat din învăţământul primar).

Ministrul urma să se întâlnească luni cu sindicatele din educaţie. De asemenea, preşedintele Emmanuel Macron avea programată o întrevedere luni după-amiază cu parlamentarii majorităţii şi cu cei care îl susţin, în prezenţa premierului şi a membrilor guvernului.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
gabriel attal
Gabriel Attal a devenit cel mai tânăr premier din istoria Franței. Are 34 de ani și a condus...
Partenerii noștri
Digi24 Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar...
DigiSport Ce s-a întâmplat în capitala Spaniei, după ce Real Madrid a câștigat titlul în La Liga. Cum au procedat ”Galacticii”
Ce s-a întâmplat în capitala Spaniei, după ce Real Madrid a câștigat...
PeRoz Dezvăluiri despre relația dintre Tom Cruise și fiul lui din căsnicia cu Nicole Kidman. Cu ce se ocupă Connor la 29 de ani
Dezvăluiri despre relația dintre Tom Cruise și fiul lui din căsnicia cu...
Film Now Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare incredibil este cât de iubit este tatăl meu!”
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
ProFM Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Mesaje și urări de Sf. Irina. Este sărbătorită pe 5 mai 2024
Mesaje și urări de Sf. Irina. Este sărbătorită pe 5 mai 2024
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
ana barbosu
Ana Maria Bărbosu, locul patru în finala de la sărituri la Campionatele Europene de gimnastică...
Continuation of the 60th Munich Security Conference (MSC)
Volodimir Zelenski, trecut de Rusia pe lista persoanelor căutate, anunță TASS
Session of the European Parliament in Strasbourg
Josep Borrell consideră că Rusia este o ameninţare existenţială pentru Europa
"A Bronx Tale" Screening - 2023 Tribeca Festival
Robert De Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: Este un monstru