Acum la Digi FM Nono Semen EVA TIMUS - IMUNI LA BINE

MAE le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” și să evite frontiera cu Rusia

Ukraine Airport
Aeroportul Internațional Borispil din Kiev Foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” și să evite deplasările în Peninsula Crimeea și zona de est a Ucrainei, respectiv regiunile Doneţk și Lugansk, precum și zona de frontieră a Ucrainei cu Rusia și Belarus, relatează Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre.

„MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă. În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”, potrivit alertei emise de MAE.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Minister.

„MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918). De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537”, mai arată MAE.

În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk și Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este foarte limitată, potrivit MAE.

MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei.

„În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană. În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni”, mai transmite MAE.

Potrivit comunicatului cirat, nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani.

MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea cetățenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităților ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
CORNEL ILIE coevr
Cornel Ilie: Artiștii din România nu sunt uniți
grenada-descoperita-tonciu2
Grenadă la poarta familiei Andreei Tonciu: „Vă dați seama, deschideam...
Ilie Năstase la Festivalul de Film de la Cannes/ Profimedia
Ilie Năstase, despre experiența de pe covorul roșu de la Cannes: „M-a...
Italy, the ancient Roman city of Pompeii: Archeologists discover a new graffiti that could put an end to scholars' debate about the exact historical date of the eruption of Mt. Vesuvius that destroyed the city in 79 AD
Desenele cu gladiatori ale copiilor din Pompei, o nouă și fascinantă...
Pe aceeași temă
Volodymyr Zelensky
Zelenski, critic la adresa lui Biden într-un interviu pentru The Guardian: „Trebuie să creadă...
Marine Le Pen/ Profimedia
Marine Le Pen îl acuză pe Macron că vrea ”să intre în război direct” cu Rusia: „O intrare...
Viaceslav Gladkov
Doi morţi şi zece răniţi, inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, într-un bombardament...
80th anniversary of Battle of Monte Cassino in Krakow
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice
Te-ar putea interesa și
xi
SUA avertizează că nu acceptă un joc al Chinei „pe două terenuri”, cu Occidentul şi cu Rusia...
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu susține că România va continua să ofere ajutor Ucrainei, mai ales refugiaților...
volodimir zelenski - president.gov.ua
Zelenski îşi amână călătoriile în străinătate, din cauza situaţiei tensionate de pe front...
Meeting of Russian Foreign Minister Sergei Lavrov with Sierra Leonean Minister of Foreign Affairs and International Cooperation Timothy Kabbah at the Reception House of the Russian Foreign Ministry.
Lavrov spune că Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul...
Partenerii noștri
Digi24 VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost acolo pentru fiecare dintre voi”
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere...
DigiSport Roxana Țuțu a reacționat imediat după ce s-a aflat câți bani a câștigat pentru lupta cu "Perversul de pe Târgu Ocna"
Roxana Țuțu a reacționat imediat după ce s-a aflat câți bani a câștigat...
PeRoz Un tânăr din Indonezia a aflat după nuntă că mireasa lui era, de fapt, bărbat. Cum l-a păcălit mai bine de un an
Un tânăr din Indonezia a aflat după nuntă că mireasa lui era, de fapt...
Film Now Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca niște turiști obișnuiți
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat...
Digi World Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate. Lucrurile la care să fii atent, pe lângă termen
Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate...
ProFM Cum se menține în formă Lavinia Pîrva. Artista are aproape 40 de ani și nu ține nicio dietă: „Nu accept ideea 'grasă și frumoasă'”
Cum se menține în formă Lavinia Pîrva. Artista are aproape 40 de ani și nu...
Digi Life Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de căldură extremă, în ultimul an. Cele mai afectate 5 țări
Schimbările climatice au cauzat, în medie, 26 de zile suplimentare de...
Soția lui Iosif Rotariu, în stare critică
Iosif Rotariu, noi declarații la câteva zile de la moartea soției: „Nu...
Ultimele știri din matinal
andreea raicu bfa1094f-3111-4c2f-a0f1-7b5f15cfcb752
Cum să prevenim burnout-ul: Andreea Raicu dezvăluie secretele echilibrului între muncă și...
valer kovacs
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu
3 Kilometri Până la Capătul Lumii. Descoperă povestea din spatele filmului românesc care a...
teo stand-up 1
Teo: De la începuturile stand-up-ului la provocările corectitudinii politice în comedie. „La...
Ultimele știri
caine doberman
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară...
Law,And,Justice,Symbols.,Bokeh,Background.
Judecătoria Mangalia a respins cererea lui Vlad Pascu de înlocuire a arestului preventiv cu...
Cristian Bizadea/ Foto: Facebook
Generalul SRI Cristian Bizadea a fost eliberat din funcție și trecut în rezervă. Preşedintele...
Două femei au fost lovite cu bestialitate de un sportiv în Gala RXF/ Foto: Facebook RXF
Reacția organizatorilor galei RXF după ce două femei au fost lovite cu bestialitate de un...