Acum la Digi FM Digi FM ZWETTE FEAT MOLLY - rush

Mircea Geoană: Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că...

NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoana, speaks to Romanian students, Bucharest, Romania - 06 Apr 2023

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD, afirmă că, dacă va candida pentru funcţia de preşedinte al României, va candida independent, pentru că este ”nedependent” de formaţiunile politice.

”Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că... eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele”, susţine el.

”Eu nu mai sunt în niciun fel de pătrăţică politică clasică din România, nu mai sunt, am trecut de acel moment. Eu sunt, în continuare, un om profund social în convingerile mele. Finalitatea politicii şi a tot ce face, şi a businessului este ca oamenii să trăiască mai bine, să fie mai puţină sărăcie. (...) Sunt lucruri sociale. Cred cu tărie că orice faci are o dimensiune socială. Şi dimensiunea creştină e o dimensiune socială. Convingerile mele economice sunt mult mai liberale, cred că, dacă nu avem sector privat puternic şi să lăsăm antreprenorii să-şi facă treaba, să nu mai schimbi Codul Fiscal odată pe lună că ţi se năzare ţie (...) Şi da, sunt profund conservator. Este vreo contradicţie, simţiţi în mine că este vreo chestiune electorală ca să fac cu ochiul la PSD sau la liberali sau la cineva? Nici gând! Ăsta sunt eu. Şi marele avantaj şi fericirea pe care o trăiesc este aceea că pot, în sfârşit, să spun cine sunt eu cu adevărat, în ce cred, fără să fiu obligat să mă duc în şablonul unui partid, în nevoile unui partid sau în aşteptările electorale ale unui alt partid. (...) De asta cred că şi în sondaje lumea se uită la mine şi la genul ăsta de profil cu mai multă deschidere pentru că simt că, de fapt, nu sunt prizonierul. Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că... eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele. Voi avea nevoie de majorităţi, de prim-miniştri, de miniştri buni. Nu este niciun fel de supărare acolo şi le respect munca”, a afirmat Mircea Geoană, marţi seară, la Antena 3.

Geoană a spus că, dacă pleacă din funcţia pe care o deţine la NATO şi merge ”la orice alt scaun de putere politică sau în NATO”, se aşază ”în secunda zero pe scaunul de influență pe care România îl merită”.

”Eu am fost la partid, ce să mai caut la partid? Eu am spus şi o spun încă o dată: pe toate cifrele, pe toate sondajele, în clipa de faţă un candidat independent care poate să reprezinte întreaga naţiune, nu doar un partid, are o şansă mai mare să câştige prezidenţialele decât un candidat de partid”, a mai spus Geoană.

El este de părere că un candidat comun al celor două mari partide, PNL şi PSD, nu ar schimba fundamental intențiile de vot ale românilor.

”Nu, pentru că oamenii aleg un personaj politic, ca şi preşedinte, nu un candidat de partid”, a susținut fostul candidat la președinție.

Geoană: Faptul că nu îşi anunţă candidaturile arată că şi dânşii sunt conştienţi că nu au candidaţi suficient de redutabili

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană constată că, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, partidele parlamentare nu au anunţaţi candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ţării. El este de părere că partidele fac acest lucru pentru că ştiu că nu au un candidat ”de calibru” pentru această funcţie. ”Faptul că nu îşi anunţă candidaturile arată că şi dânşii sunt conştienţi că nu au candidaţi suficient de redutabili ca să iasă cu ei în faţă şi de aceea se ascund în spatele acestor combinaţii”, susţine Mircea Geoană.

”Ceea ce este puţin interesat este că, din mai multe partide, tot soiul de pseudo-invitaţii «să vină să ne caute la partid, să ne facă nu ştiu ce», şi mă uit cu amuzament, ca unul care a mai făcut sportul ăsta - mai demult, dar tot l-a făcut şi tot îl ştiu - este prima dată în istoria de 25 de ani a alegerilor româneşti când nu se ştiu candidaţii la prezidenţiale din partea partidelor româneşti parlamentare. Prima dată. Suntem în luna aproape martie, au devansat şi alegerile pentru septembrie, din motive pe care, poate, le vom comenta... pentru că este evident că nu au candidaţi de calibru pentru a putea fi aleşi de către români într-un moment atât de complicat şi au nevoie... Eu am fost coleg cu mulţi dintre ei şi nu mă dezic de cine sunt şi de cine am fost. Nu mă dezic nicio secundă. Eu nu spun că ei nu sunt buni sau nu ar fi buni pentru partid, pentru Guvern, pentru acel tip de nivel. Da, pot să şi continue, nu e o problemă, nu avem nicio dispută aici. Dar, pentru preşedinte, lumea aşteaptă un profil, un calibru, un tip de experienţă, un tip de soliditate pe care ei nu îl văd astăzi în aceste partide. Pentru asta amână şi de asta încearcă tot felul de combinaţii politicianiste în speranţa că poporul şi oamenii o să meargă pe o astfel de variantă. Nu vor merge acolo, pentru românii conştientizează, ca de fiecare dată”, a afirmat Geoană, marţi seară, într-un interviu la Antena 3.

El a spus că, dacă un partid nu are un candidat ”credibil, care să fie capabil să transcendă limitele propriului partid, la numărul imens de participanţi la alegerile prezidenţiale din România, un candidat standard şi care nici nu are profilul, fie vorba între noi, la nivelul aşteptărilor într-un astfel de moment istoric, eu cred că nu au şanse să câştige”.

”Nu spun că nu pot câştiga. Dar spun că, astăzi, o majoritate importantă a românilor de acasă şi din diasporă au o aşteptare diferită decât acest tip de... pare mai degrabă că există o înţelegere între câţiva politicieni şi că, de fapt, ei încearcă să închidă jocul democratic din România. O spun încă o dată: românii îşi vor alege preşedintele, nu combinaţiile de partide sau candidaţi individuali sau colectivi din partea unui conglomerat de partide. Acest lucru sunt absolut convins de el şi faptul că nu îşi anunţă candidaturile arată că şi dânşii sunt conştienţi că nu au candidaţi suficient de redutabili ca să iasă cu ei în faţă şi de aceea se ascund în spatele acestor combinaţii. Asta nu înseamnă că nu sunt oameni respectabili, că nu sunt oameni care nu pot să facă lucruri importante în statul român, că nu pot să conducă partide sau guverne. Nu despre asta este vorba. Pentru preşedinte românii aşteaptă într-un moment complicat un alt tip de profil de lider, asta spun eu”, a adăugat Geoană.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
zuckerberg yacht
Yahturile miliardarilor din domeniul tehnologiei, de la Mark...
maria cârneci
Maria Cârneci, despre cum a început povestea de dragoste cu soțul...
Palatul construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik/ Foto: Captură video Youtube
Imagini inedite din „palatul de un miliard de euro al lui Putin”...
Pe aceeași temă
ED_VOT_INQ_OG_ogn_5080
A început campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare 2024. Ce reguli...
Mircea Geoană alimentează speculațiile privind candidatura la prezidențiale
Mircea Geoană, despre posibilitatea ca Rusia să atace vreun stat NATO: „Nu are nici intenţia...
Alegeri europene, europarlamentare, euro orice
Regulile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în...
traian-basescu
Băsescu, despre prezidenţiale: „Dacă trebuie să aleg dintre Ciucă, Ciolacu şi Geoană la...
Te-ar putea interesa și
mircea geoana nato rusia ucraina- george calin
Marcel Ciolacu, "ferm convins" că Mircea Geoană va candida la președinția României: "Ce nu...
florin negrutiu 111
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din...
- European Summit March 2024 - 21/03/2024 - Belgium / Brussels / Brussels - Klaus Werner Iohannis. Heads of state round
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa electorală: „E cert...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Partenerii noștri
Digi24 Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni...
DigiSport ”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu
”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție...
PeRoz Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am realizat că toți prietenii lui și familia știau și mi-au ascuns"
Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am...
Film Now Martin Freeman, tot un zâmbet pe covorul roșu, cu iubita tinerică ținută strâns la piept. Franțuzoaica și-a lăsat la vedere colecția de tatuaje
Martin Freeman, tot un zâmbet pe covorul roșu, cu iubita tinerică ținută...
Digi World Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat...
Stirile Kanal D Ministerul Educației a anunțat că pe 13 mai 2024 încep testele pentru elevii de clasa a 2-a la Limba Română. Iată calendarul examenelor pe scurt
Ministerul Educației a anunțat că pe 13 mai 2024 încep testele pentru...
ProFM Elena s-a reinventat după divorțul de CRBL. Fosta soție a artistului, imagini virale pe TikTok: „Viață nouă, noi începuturi”
Elena s-a reinventat după divorțul de CRBL. Fosta soție a artistului...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
Doctorul Adrian Marinescu
Cum să te aperi de ploșnițe (păduchii de pat): Sfaturi de la doctorul Adrian Marinescu
Ultimele știri
Meeting of Russian Foreign Minister Sergei Lavrov with Sierra Leonean Minister of Foreign Affairs and International Cooperation Timothy Kabbah at the Reception House of the Russian Foreign Ministry.
Lavrov spune că Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul...
Iulia Vântur
Iulia Vântur, despre decizia de a se muta în India și a renunța la cariera din România: "Nu te...
interlopi
Răsturnare de situație în cazul crimei de la Padina. Cei trei interlopi suspectați că au ucis...
cristi tanase si sotia lui
Cristi Tănase a intentat divorț la doar o zi după ce soția a obținut ordin de protecție...