Acum la Digi FM Digi FM NATASHA BEDINGFIELD - These words

Mircea Geoană: NATO nu vede un risc iminent din partea Rusiei, dar mobilizarea este esențială

profimedia-0788519662
Mircea Geoană. Profimedia

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că nu vede un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în ţările baltice, nici în alte părţi, cauzat de Federaţia Rusă. El a adăugat că ideea că o ţară are nevoie de 24 de ore pentru a-i veni aliaţii, în cazul unui atac, este desuetă.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă există evaluări cu privire la scenariul că Vladimir Putin ar putea ataca un stat membru NATO, nu neaparat acum, ci într-un orizont de câţiva ani.

mircea geoana

“Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti. Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că NATO nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“Asta nu înseamnă că avem vreun indiciu, şi vreau să o spun extrem de clar, pentru că sunt şi aici multe comentarii pe care eu le înţeleg, comentarii occidentale pe care iar le înţelegem, că noi nu vedem un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Ar fi şi o disproporţie de forţe. Dar, în condiţiile în care războiul din Ucraina este, într-un un moment, destul de complex, şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu rezistă, atunci apetitul Rusiei în această eventualitate pe care noi facem tot ce depinde de noi să o evităm. Şi pentru România este important să nu avem ruşii pe graniţa noastră încă o dată. Dar şi ca Occident este important. Şi asta spunem noi. Haideţi acum să ne facem treaba, să-i ajutăm pe ucrainieni, să ne punem în aplicare planurile de apărare şi descurajare deja aprobate la NATO şi suntem într-o fază avansată, inclusiv aici la zona Mării Negre, să ne facem datoria. Pentru că cea mai bună apărare este descurajarea”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat de ce este important ca Ucraina să izbândească în războiul cu Rusia.

“În clipa de faţă suntem extrem de interesaţi ca Ucraina să izbândească şi să arătăm Rusiei că dacă le vine cumva ideea vreodată, nu acum, peste câţiva ani, să se ia de piept cu o alianţă atât de puternică ca a noastră, să fim în acel moment pregătiţi pentru orice eventualitate. Astăzi nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în baltice, nici în alte părţi. Dar, dacă nu ne facem noi treaba şi dacă îi lăsăm pe ei să izbândească în Ucraina, peste câţiva ani, asta spun liderii occidentali şi le respectăm opinia, este posibil ca pofta imperială renăscută, această obsesie de a ocupa teritoriul suplimentar pe care Imperiul Rus o are dintotdeauna, să se reproducă şi atunci să intrăm eventual în situaţii mai complicate”, a mai declarat Mircea Geoană.

El a mai anunţat că nu mai este de actualitate ideea că ai nevoie de 24 de ore să vină aliaţii în cazul în care un stat NATO este atacat.

“Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centimetru pătrat. 

Este o chestiune de mobilizare şi de resurse militare şi de coerenţă, în care România trebuie să-şi facă datoria, pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus şi ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca şi mulţi aliaţi din Est, au pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei Românei.

Un lucru extraordinar de pozitiv. Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie, poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne-fereşte. Şi atunci avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în mare proporţie, proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a menţionat Mircea Geoană.

Alertă NATO: Atacuri rusești iminente în alegerile din Europa de Est

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că “va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic” la alegerile din acest anm inclusiv din ţara noastră şi a adăugat că “la prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi”.

“Există în clipa de faţă o definiţie mult mai largă, mai amplă a securităţii naţionale şi a securităţii aliate. Este una militară evidentă, cu planuri de apărare, cu trupe, cu forţe, cu bani.Dar pe lângă aceasta există şi o dimensiune de securitate economică, de securitate cibernetică, de securitate în faţa atacurilor hibride. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova şi la noi, securitate democratică, pentru că va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic, împotriva alegerilor, inclusiv din România. La prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi, încercarea de a opri forţele pro-occidentale şi de a aduce, poate, unii mai favorabili decât cei pe care îi avem”, a declarat Mircea Geoană, duminică, la Digi 24.

El a fost întrebat dacă există în Romnia formaţiuni politice apropiate de Rusia.

“Eu nu fac judecăţi de valoare, nu este treaba mea, sunt la NATO. Când revin şi dacă revin în politica românească, am să fiu puţin mai explicit, dar vreau să spun un singur lucru. Aceste alegeri din România, în principal cele prezidenţiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral, suntem la sfârşitul unui regim politic de zece ani de zile, poate mai lung, suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situaţia politică din România şi atunci vom avea nişte alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-şi proteja votul şi pentru a nu lăsa ca cel sau cea care va fi viitorul preşedinte al acestei ţări, importante în NATO şi importante pentru noi toţi, să fie unul numit de oligarhia politică şi să nu fie ales pe bune de către românii”, a explicat Geoană.

El a mai afirmat că sondajele arată că mai bine de jumătate dintre români consideră că alegerile din acest an vor fi fraudate.

“Şi există două forţe aici. E o forţă, evident, anti-occidentală pe care Rusia şi alţii încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu neapărat sunt pro-ruşi, dar sunt oarecum anti-occidentalii. Şi există o linie de confuzie deliberată în această zonă. Aşa cum arată şi sondajele de la noi, 56% dintre români şi românce consideră că alegerile de anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere şi corecte”, a mai transmis Mircea Geoană.

 

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
traian-basescu
Băsescu, despre prezidenţiale: „Dacă trebuie să aleg dintre Ciucă, Ciolacu şi Geoană la...
mircea geoana nato rusia ucraina- george calin
Marcel Ciolacu, "ferm convins" că Mircea Geoană va candida la președinția României: "Ce nu...
Belgium NATO Ukraine
NATO ajunge la acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, anunţă...
IAEA Team Plan To Stay At Zaporizhzhia Nuclear Plant - Ukraine
"Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear" în Ucraina, avertizează şeful AIEA
Te-ar putea interesa și
Battle,Pawn,Chess,Between,Russia,And,Ukraine,With,Usa,And
China va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina, avertizează Washingtonul
Mircea Geoană. Profimedia
Florin Negruțiu: Mircea Geoană este decis să candideze la preşedinţie. Nu are acum un partid...
david cameron
Cameron: SUA pun securitatea occidentală în pericol întârziind ajutorul pentru Ucraina
mine-marine
Alertă de mină marină în Delta Dunării în județul Tulcea
Partenerii noștri
Digi24 Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia...
DigiSport Verdictul dat în privința Rapidului, după înfrângerea cu Universitatea Craiova: ”Nu trebuie să ne mai ascundem”
Verdictul dat în privința Rapidului, după înfrângerea cu Universitatea...
PeRoz Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la nunta lui Kate Middleton și a prințului William: „Mă sperie!”
Isterie pe rețelele sociale după ce a fost făcută publică o poză de la...
Film Now Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson despre relația dificilă cu tatăl ei biologic, Bill Hudson: Nu am așteptări. Vreau doar să fie fericit
Kurt Russell a fost figura paternă din viața ei. Ce spune Kate Hudson...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca piesele mele să fie difuzate pe radio”
Din ce câștigă Lidia Buble cei mai mulți bani: „Îmi doresc foarte mult ca...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
The Rolling Stones Stones Tour '24 Hackney Diamonds, Houston, Texas, USA - 28 April 2024
The Rolling Stones, debut de turneu în SUA. La 80 de ani, Mick Jagger e de...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei/ Foto: Instagram
Lidia Buble, martoră la incendiul care a avut loc în nordul Capitalei. Artista a privit totul...
Sport Gives Back Awards, London, UK - 28 Feb 2024
Prinţul Harry, din nou în Marea Britanie. Va celebra cea de-a zecea aniversare a Jocurilor...
Lando Norris/ Profimedia
Pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a tăiat la faţă la o petrecere la Amsterdam. La...
Prognoza meteo
Temperaturile scad în această săptămână. ANM: Posibile ploi după 1 mai