Acum la Digi FM Digi FM MADCON - Beggin

Filmul tragediei de la Crevedia, prezentat de procurori. Se făcea transfer de gaz dintr-o cisternă în alta. Sub una dintre ele a apărut o sursă de foc

explozii crevedia (2)
Explozii la o stație GPL din Crevedia, Dâmbovița. Profimedia

Procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa.

Potrivit procurorului general, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia, transmite Agerpres.

„Societatea la al cărei punct de lucru s-au petrecut evenimentele de aseară e o societate având ca obiect de activitate comercializarea de bunuri dintre care şi aparatură pentru Gaz Lichefiat şi figurează cu 25 de puncte de lucru în întreaga ţară. În Crevedia, societatea a avut amenajat un punct de lucru în curtea căruia se află şi o clădire de birouri pentru angajaţii societăţii. Aceeaşi societate a avut autorizaţie de securitate la incendiu până în data de 30 iulie 2020, dată la care această autorizaţie nu a mai fost prelungită, iar ca urmare societatea a declarat formal închiderea punctului de lucru în localitate. Această măsură a fost luată la acel moment de constatarea unor nereguli la punctul de lucru al societăţii (...) După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de către societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societăţii care veneau din cursă pentru a schimba şoferii, precum şi pentru a permite unora dintre şoferi să înnopteze”, a precizat Florenţa.

Cum s-a întâmplat tragedia de la Crevedia. Date din ancheta preliminară

Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru.

„Din investigaţiile derulate până în prezent se desprind o serie de indicii privind faptul că în incinta punctului de lucru al societăţii se obişnuia în anumite situaţii ca angajaţii societăţii să efectueze, şi după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operaţiuni de transfer de GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive. Pe data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazaţi, în acel moment, patru angajaţi ai societăţii, angajaţi de origine nepaleză. Erau angajaţi ai firmei, dar figurau scriptic angajaţi la alte puncte de lucru decât cel la care se aflau”, a spus Florenţa.

În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat procurorul general.

La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. 

„În jurul orei 8.30, un angajat al societăţii, care se ocupă în general de administrarea spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găseşte parcate două cisterne goale, fără cap de livrare. În intervalul 12-14 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea şoselei în diferite poziţii din apropiere. În jurul orei 18, a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale existente acolo. Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând faptul că avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă, într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne, care se afla în clădirea de birouri. Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau, fiind angajaţi ai societăţii şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă bine elucidate, pentru că cercetarea la faţa locului nu este încă finalizată, sub cisterna care a alimentat, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc”, a dezvăluit procurorul general.

Alex Florenţa a precizat, de asemenea, că angajaţii au încercat să stingă incendiul şi să oprească circulaţia rutieră, după apariţia flăcărilor. 

„Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajaţi nepalezi să iasă afară. Ulterior le cere să meargă cu el în stradă, încercând să oprească traficul care se desfăşura în proximitate, temându-se de un eventual incident major, în timp ce cei doi şoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule, încercând să stingă focul. La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime. În interval de circa o oră încep să îşi facă apariţia la faţa locului dferite echipaje de poliţie, mai multe echipaje de pompieri şi încep să securizeze zona. Ulterior are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima şi care duce la numărul mai mare de victime şi la avarierea unor imobile”, a mai spus Florenţa.

Procurorul general a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.

„Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat Alex Florenţa.

"Cercetarea la faţa locului e îngreunată de situaţia existentă în perimetru. Ar putea exista încă emisii de gaz. Perimetrul este izolat. Specialiştii de la ISU trebuie să soluţioneze această problemă", a spus el.

În acelaşi timp, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
rafila1
Ministrul Sănătăţii anunţă că două dintre victimele incendiului de la Crevedia, tratate în...
ionut doldurea
Procurorii solicită prelungirea arestării preventive pentru patronii staţiei GPL de la...
CREVEDIA_008_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Patronii stației GPL din Crevedia, aflați în arest preventiv, au contestat măsura judiciară...
CREVEDIA_017_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Noi detalii despre starea răniților în exploziile de la Crevedia. Trei pacienţi transferaţi în...
Te-ar putea interesa și
pompier crevedia
Primul pompier tratat în Austria, rănit în exploziile de la Crevedia, a revenit în țară. Radu...
CREVEDIA_011_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Care este starea răniților de la Crevedia, transferați în străinătate. Cinci dintre ei sunt...
Spital/ Shutterstock
Ministerul Sănătății, noi informații despre răniții în exploziile de la Crevedia: „Trei...
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, după ce i-a vizitat pe răniții din exploziile de la Crevedia, internați la...
Partenerii noștri
Digi24 O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe...
DigiSport Verdictul specialistului: lovitura liberă din care a marcat spectaculos Borisav Burmaz ”trebuia repetată”
Verdictul specialistului: lovitura liberă din care a marcat spectaculos...
PeRoz O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă...
Film Now Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există animozități!”
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul...
Digi World O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele...
ProFM Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani. Fanii: „Te-ai născut să fii grozavă!”
Loredana Groza, fabuloasă într-o salopetă ultra mulată, la 52 de ani...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
Săptămâna Luminată 2024
Săptămâna Luminată 2024: Semnificația și tradițiile fiecărei zile
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
strada surpata slanic (2)
Stradă surpată în oraşul Slănic, Prahova. Tasarea prezintă urme de stabilizare, zona este în...
Bernard Hill
Actorul britanic Bernard Hill a murit la vârsta de 79 de ani. A jucat, între altele, în...
Flags,Of,Usa,And,Poland.,Linen,Flags,Close-up.,Flag,Made
Polonia doreşte să aibă cele mai bune relaţii posibile cu SUA, indiferent de cine se află la...
Benjamin Netanyahu
Israelul nu poate accepta cererile Hamas de a stopa războiul în Gaza, declară premierul...