Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu STING FEAT CHEB MAMI - Desert rose

CFR și dragostea de... șine! - Mai puține vagoane și locomotive în 2018

cfr-calatori-696x464

Campania știrilor DIGI FM a arătat, anul trecut, cum a evoluat în timp materialul rulant al CFR Călători. Vorbim despre totalitatea locomotivelor, ramelor electrice, automotoarelor și vagoanelor folosite pentru transportul de călători pe calea ferată.

Și, la un an distanță, lucrurile nu par a se fi schimbat prea mult. Iar realitatea din teren este dovedită chiar de cifrele din raportul de activitate al companiei naționale de căi ferate pe 2018. Potrivit acestuia, anul trecut, pe întreaga rețea feroviară din România au circulat zilnic în medie 1.366 trenuri ale CFR Călători, cu 4,3% mai puține față de anul 2017, când au fost 1.426.

„Acest fapt a fost determinat de măsurile adoptate în luna martie 2018, de anulare sau de limitare a circulației unui număr de aproximativ 100 de trenuri. Astfel, valoarea inițială planificată pentru mersul de tren 2017/2018 de aprox. 53,1 mil. tren-km a fost diminuată cu aprox 6%, în corelare cu reducerea corespunzătoare, la acea dată, a compensației asigurate de la bugetul de stat, ca plată a serviciilor publice. Măsurile au fost impuse și în contextul diminuării parcului de material rulant”, se arată în Raportul de activitate pe 2018 al CFR Călători.

Parcul activ de vagoane a fost redus de la 846 la 797 (2018 comparativ cu 2017). Asta în condițiile în care au fost reparate 339 de vagoane și doar 24 au fost modernizate. De altfel, fostul ministru al Transporturilor Lucian Șova atrăgea atenția anul trecut asupra situației grave în care este compania din cauza lipsei vagoanelor. El spunea atunci că CFR Călători ar trebui să aibă în circulație 1.200 de vagoane.

„Nu este drept ca o țară întreagă să-i critice pe ceferiști pentru starea infrastructurii feroviare din România”, spunea Lucian Șova, pe atunci ministrul al transporturilor, în cadrul Forumului „Bilanț Centenar: Calea ferată, realități și provocări” organizat de Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

LUCIAN ȘOVA: „Nu este drept ca o țară întreagă să-i critice pe ceferiști pentru starea infrastructurii feroviare din România. Nu este vina ceferiștilor că nu sunt bani să se repare vagoane. Nu este vina ceferiștilor că abia li se dau bani pentru niște salarii dintre cele mai mici pe economie. Ceferiștii sunt a doua armată a țării, CFR înseamnă Căile Ferate Române, Căile Ferate Române sunt România. Sigur avem bani, sigur avem oameni. Sigur, n-avem bani suficienți pentru tot ce ar trebui să facem, dar sigur ne vom bate pentru ca anul viitor să încep să lucrăm. De prea multe ori guvernul a dat vina pe muncitori că nu lucrează, dar ei n-au avut bani cu care să lucreze.”

24 DE VAGOANE MODERNIZATE ÎN 2018

Așadar, în 2018 au fost modernizate doar 24 de vagoane. Chiar și așa, au adus un plus de peste două mii de locuri, ne-a declarat Adrian Vlaicu, șef deparatament Marketing-Comunicare CFR Călători

„Aceste vagoane au adus un plus de două mii de locuri. De ce atât de puține vagoane modernizate? E mic, este adevărat, dacă ne raportăm la numărul total de vagoane. Dar, față de ce s-a făcut înainte... 2017 a fost un an de cotitură, când s-a trecut spre orientarea pe investiție, iar 2018 a fost anul în care au început să se miște investițiile. De acum încolo lucrurile merg spre canalizarea de investiții”.

300 de vagoane vor fi modernizate în 2019. Este promisiunea făcută de ministrul transporturilor. Răzvan Cuc a precizat că reparațiile se vor face în România.

„Anul acesta se vor moderniza peste 300 de vagoane în România, în unitățile care au astfel de obiect de activitate. Au dublu alocarea bugetară la CFR Călători pentru a moderniza aceste vagoane, vom moderniza materialul rulant suplimentar, bineînțeles se va face și achiziție de material rulant așa cum știți atât prin Autoritatea de Reforma Feroviară, cât și prin CFR Călători”, a afirmat ministrul Transporturilor, la finalul vizitei pe care a făcut-o într-un tren de călători InterRegio pe traseul București-Constanța. Toate investițiile pe care le va derula de acum înainte CFR Călători pe partea de modernizare de vagoane sau locomotive se vor face în unitățile care au astfel de obiect de activitate. Au dublu alocarea bugetară la CFR Călători pentru a moderniza materialul rulant.”

„Mă îndoiesc că, anul acesta vor fi modernizate peste 300 de vagoane”, este replica președintelui Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu.

„Ar însemna un vagon, un vagon jumătate medie pe zi recepționat. Mă îndoiesc! Problema va fi și din lipsa lichidităților din partea CFR Călători, pentru că va trebui să alimenteze cu bani aceste unități reparatoare ca să-și poată lua la timp piesele de schimb. Trebuie să ne gândim, apoi și la unitățile reparatoare, care în ultimii ani și-au redus capacitatea din lipsa comenzilor.”

DIRECTORUL CFR CĂLĂTORI ÎN EXCLUSIVITATE LA ȘTIRILE DIGI FM

Am stat de vorbă cu actualul director al CFR Călători (funcție preluată în martie 2019). Am aflat, astfel, că CFR Călători a primit 180 de mil de lei pentru investiții, modernizare și achiziții de material rulant. Pe segmentul de reparații, sumele sunt triple chiar față de anul trecut. Valentin Dorobanțu ne-a explicat în ce constă modernizarea unui vagon.

„Un vagon construit prin anii '80, prin modernizare i se schimbă tot. Începând de la designul interior, de la dotările interioare, toalete ecologice. Se elimină compartimentele și se face vagon salon, se pun scaune și fotolii moderne, ușile de acces se transformă. Apoi se schimbă instalația de iluminat, iar ușile se schimbă de pe închidere mecanică în uși culisante, automate. Sigur, climatizarea este foarte important?.”

Ce însemnă modernizarea instalației de climatizare, am aflat de la Adrian Vlaicu, șef deparatament Marketing-Comunicare CFR Călători.

„Vagonul se demontează, se reface izolația termică, se refac circuitele de ventilație, se reface toată instalația electrică și se montează instalația de climatizare. Practic, eventual, mai rămâne ceva din carcasa veche. Nici măcar geamurile, nu mai vorbim de scaune. Dacă discutăm de partea de siguranță a circulației, totul se demontează, ce este la limita de uzură se înlocuiește integral, partea de securitate se face conform diagramelor noi, abia după aceea vagonul intră în probe. Dacă le trece, intră în circulație”.

Numai Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători are în prezent 350 de vagoane a căror casare a fost aprobată. Sunt vagoane ce nu mai pot fi reparate și în cazul cărora unica soluție este casarea și valorificarea lor. Și CFR Marfă are în patrimoniu 4.306 vagoane nefuncționale, potrivit Club Feroviar. De notat că, pe rețeaua feroviară mai sunt abandonate și vagoane care au aparținut unor întreprinderi care au dat, între timp, faliment. Așa că un număr total al vagoanelor care ar trebui casate nu se știe cu exactitate.

Sunt vagoane cu durata de viață depășită, au fost supuse deja modernizării, dar, care, în prezent, nu mai prezintă siguranță pentru a fi puse pe șine sau a transporta călători, ne-a declarat Adrian Vlaicu, șef deparatament Marketing-Comunicare CFR Călători.

„Sunt vagoane cu durata de viață depășită și care sunt supuse procesului de valorificare ca vagoane casate și, practic, nu se mai poate investi în ele. Pe măsură ce se vor organiza proceduri de valorificare, se vor duce la fier vechi. De ce durează atât de mult aceste proceduri? În ultimele perioade nu au mai fost cereri. Când s-au scos la valorificare nu s-au prezentat ofertanți”.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MELANIA
Melania Medeleanu: Lucrurile se pot schimba dacă noi căpătăm încredere
praf saharian romania
Ploaie cu praf saharian peste România. Cât mai durează fenomenul...
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, despre efectele prafului saharian asupra sănătății...
profimedia-0843583552
„De ce eu?”. Celine Dion face dezvăluiri despre starea ei de...
Pe aceeași temă
DIGI FM OFERĂ VACANȚE FARĂ SFÂRȘIT
Digi FM oferă Vacanțe fară sfârșit
69749116_2775091672525683_767425366334636032_n
CFR și dragostea de... șine! - Nou scandal la CFR! Director demis, ce s-a făcut până acum?
Tren către Otopeni
CFR și dragostea de... șine! - CFR-iștii ies în stradă. Din nou!
473-004-6IR1636Bv-BucN-BucN-043-1024x480
CFR și dragostea de... șine!
Te-ar putea interesa și
extemporal
Extemporal la educație - Nemulțumiri din sistem versus strategia prezidențială
extemporal
Campanie Știrile Digi FM: Extemporal la Educație - Episodul 1
780x530
Vorbește cu România la Digi FM - Ediția din București
780x530
Vorbește cu România la Digi FM - Ediția din Dobrogea
Partenerii noștri
Digi24 6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are...
DigiSport Gigi Becali l-a dat afară după doar 416 minute jucate, iar acum e campion. Poate da peste FCSB în UCL
Gigi Becali l-a dat afară după doar 416 minute jucate, iar acum e campion...
PeRoz Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că valorează de 1500 de ori mai mult. Ce era de fapt piesa
Și-a cumpărat un colier de la second-hand și acasă a descoperit că...
Film Now Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au reacționat imediat fanii
Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce...
Digi World O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier...
ProFM Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată de mama ei, a rupt tăcerea: „A lăsat-o la mine și a plecat”
Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată...
Digi Life Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De când va circula. Creştere uluitoare de preţ cu 75% în 16 luni
Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”. De...
printul paul_INQUAM_PHOTOS_OCTAV_GANEA_E
Prințul Paul al României, depistat într-un resort în Malta. E condamnat la...
Ultimele știri din matinal
testul ana baniciu
De la pofte de sarcină la numele bebelușului: Ana Baniciu a dezvăluit totul la Digi FM
marius moga digifm
Marius Moga: "Tata a zis: Vreau să nu se mai vorbească pe la colțuri! Ne facem o casă dom...
minelli IMG_91072
Minelli: De la "Mariola" la "Bug a Boo", concerte pentru milionari și o surpriză pentru un...
florin negruțiu
Florin Negruțiu și detectorul de minciuni de la AUR
Ultimele știri
oana radu si catalin dobrescu
Oana Radu, destăinuiri după despărțirea de soț: "Mergeam la terapie ca să scap de el. Ziua...
Țânţar/ Shutterstock
În București au început să se aplice tratamentele pentru combaterea țânțarilor. Nu sunt...
Britney Spears
Britney Spears şi tatăl ei au ajuns la o înţelegere în cadrul disputei lor juridice, după ce...
Gabriela Firea
Ce scrie pe tricoul purtat de Gabriela Firea când și-a depus candidatura la Primăria Capitalei